„Je zapomenutý teprve ten, jehož jméno je zapomenuto,“ říká autor projektu Kameny zmizelých

Stolpern znamená v němčině zakopnout, stein je kámen. O Stolperstein ale zakopnete jen symbolicky, a to pohledem. Malý památník konkrétním obětem holokaustu je totiž součástí dlažby chodníku. V Liberci jich v sobotu přibylo pět.

Nové Kameny zmizelých nebo také Stolpersteiny jsou uloženy v dlažbě před dvěma domy, ve kterých bydlely židovské rodiny zavražděné nacisty v koncentačních táborech. Celkem je v Liberci už čtyřicet čtyři Stolpersteinů.

Stolpersteiny jako památníky konkrétním obětem holokaustu vymyslel německý sochař Gunter Demnig

Do chodníku před vchodem do domu číslo pět v liberecké Guttenbergově ulici usadil v sobotu dva Stolpersteiny autor celého projektu, německý sochař Gunter Demnig.  „Stalo se z toho moje životní dílo. Je to důležité, že to dělám. Začalo to tam, kde ti lidé měli svůj domov, odkud je odvezli. A právě tam chci vracet jejich jména, to byla ta myšlenka. Je zapomenutý teprve ten člověk, jehož jméno je zapomenuto,“ vysvětlil ideu projektu Kamenů zmizelých Demnig.

Kameny zmizelých nechala do dlažby Guttenbergovy a Masarykovy ulice umístit liberecká Židovská obec

Betonové kostky o stranách deset na deset centimetrů mají na sobě mosaznou tabulku. Právě na ní je jméno, ale i datum narození a přesné, nebo přibližné datum úmrtí obyvatele konkrétního domu. „Jsou to manželé Soudkovi, kteří zde bydleli před válkou. On byl narozen v roce 1860, ona o něco mladší. Takže jim bylo osmdesát, když je Němci zavedli nejdřív do Terezína, a potom, jestli se nemýlím, v Treblince a tam je zavraždili,“ uvedl k nově umístěným Stolpersteinům v Guttenbergově ulici za Židovskou obec Pavel Jelínek.

Kameny zmizelých umístil v Guttenbergově ulici zakladatel projektu Gunter Demnig

Další tři kameny přibyly také v Masarykově ulici. „Tam bydleli Sojkovi, byl to jejich barák. Jeden z té rodiny byl v Osvětimi, další byli v Treblince. Je pravda, že si toho lidi nevšimli, když po něčem takovým kráčí. Ale když jsem se koukal, například položili jsme kameny před divadlem, kde dva předváleční ředitelé byli rovněž Židé, tak lidé si toho všímají,“ doplnil Pavel Jelínek.

Do konce roku přibydou v Liberci ještě čtyři Kameny zmizelých, tři navíc položí Židovská obec v Hejnicích. Kromě liberecké Židovské obce plánují další Stolpersteiny za oběti holocaustu položit i zástupci Romů.

autoři: Lucie Fürstová , mib ,
Spustit audio

Související