Je to Valašská Eiffelovka. Rozhledna Vartovna připomíná strážný oheň

15. duben 2018

Jméno dostala rozhledna podle vrchu Vartovna, na kterém stojí.

Místo ve Vizovické vrchovině je nedaleko obce Seninka a asi deset kilometrů od Vsetína. Říká se mu tak proto, že tam v 17. a 18. století vartovali – tedy strážili – na hranicích regionu portáši.

Slavná a poslední dobou často zmiňovaná historie valašských hor zřejmě inspirovala i zlínského architekta Ivana Bergmanna k návrhu vyhlídkové věže, která svým vzhledem připomíná strážný oheň. Na valašských kopcích je v minulosti zakládali právě strážci hranic. Upozorňovali tak na blížící se nebezpečí.

V novém cyklu Českého rozhlasu Zlín Mezi kopci a loukami Zlínského kraje zjišťuje Věra Hotařová zajímavosti o jednotlivých místech regionu. A nyní se zaměřila na rozhledny.

Co může mít společného valašská rozhledna s pařížskou Eiffelovkou? Samozřejmě materiál, z něhož byla postavena. Ivan Bergmann navrhl třicet sedm metrů vysokou kovovou konstrukci ve tvaru válce se spirálovým mřížováním a točitým schodištěm.

Schodiště má 200 nebo snad až 213 schodů, a tak musí být každému jasné, že vyšlapat na vrchol věže si žádá dobrou kondičku nebo trochu více času. Ale pak ta odměna za fyzickou námahu, stojí za to. Taky co jiného můžete v nadmořské výšce 651 m čekat, než překrásný výhled v tomto případě na Beskydy, Vsetínské a Vizovické vrchy, horu Radhošť, Javorníky a Malou Fatru.

Rozhledna byla postavena v roce 2009 a za příznivého počasí je přístupná celoročně. Současně s ní se budovala síť naučných stezek. Trasa je dlouhá celkem 34 kilometrů. Je na ní 34 zastavení, na každém pochopitelně informační tabule a také osm odpočívadel. Počítalo se s tím, že i zdatní turisté potřebují někdy vydechnout.