Je tu dobrá dopravní dostupnost i dostatek pracovních sil, chválí život na jižní Moravě odbornice na místní rozvoj

18. duben 2023

Jak budou vypadat města budoucnosti a v čem Brno a jižní Morava zaspaly v investicích? A v čem jsou třeba Poláci výrazně před námi? Řeč bude také o smart cities. Marie Zezůlkové se ptá Jiří Kokmotos.

„Nejmarkantnějším rozdílem mezi Českou republikou a zbytkem Evropy je, že my máme velmi roztříštěnou sídelní strukturu. Máme totiž 6 258 obcí a v každé obci je starosta, zastupitelstvo, rada, což je velmi administrativně náročné. Na západ od našich hranic došlo v mnoha státech k reformám, kde udělali obce daleko větší. I když identita té obce zůstává,“ říká Marie Zezůlková z Odboru regionální politiky ministerstva pro místní rozvoj.

Čtěte také

Statistické údaje uvádí, že se lidé stěhují zejména do Středočeského kraje a pak na jižní Moravu. Jak si stojí v porovnání se zbytkem republiky? „Je tu dobrá dopravní dostupnost, dostatek pracovních sil. Co se týká zázemí Brna, nejsou tady oproti zbytku republiky například sociální problémy nebo velké problémy ekonomického charakteru, jako jsou třeba v těch strukturálně postižených krajích – Karlovarský, Ústecký nebo Moravskoslezský. Prostě se tady dobře žije,“ vysvětluje Zezůlková, která sama v Brně řadu let působila.

Jak moc se bude podle plánů ministerstva pro místní rozvoj dařit v budoucnosti venkovu a našim městům? Poslechněte si rozhovor.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Související