Je to sladké, voňavé a zároveň zdravé. Zkuste si vyrobit pampeliškový med

Milují ho nejen děti. Je chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením.

Řeč je o sirupu z pampelišek, kterému se lidově přezdívá pampeliškový med. Jeho výroba není náročná a zapojit se do ní mohou také děti nebo vnoučata, které se při sběru určitě zabaví.

A ještě jedna praktická rada, než se do příprav zdravé zlatavé dobroty pustíte – sbírejte ideálně kolem poledne, kdy jsou květy nejvíc rozvité.

Budete potřebovat:

  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • šťávu ze 2 citronů
  • 400 květů pampelišek

Postup: 

  1. Z květů odstraňte zbytky stonků a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezl všechen hmyz.
  2. Pozor, kdybyste květy opláchli vodou, připravíte se o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné. 
  3. Květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou.
  4. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů. 
  5. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít.
  6. Čím déle budete sirup vařit, tím hustější bude.
  7. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem.