Je obviněný znovu policista? V případu ženy připoutané v Uherském Hradišti k mřížím soud nerozhodl

Soudce hlavní líčení v případu odročil na 14. března, kdy bude pokračovat dokazování.

Okresní soud v Uherském Hradišti dnes odročil hlavní líčení v případu tří policistů obžalovaných kvůli tomu, že neoprávněně připoutali opilou výtržnici k mříži cely.

Událost se stala v únoru 2016 na policejní služebně v Uherském Hradišti. Muži jakékoli protiprávní jednání odmítají. Za zneužití pravomoci jim hrozí až pětileté vězení. Obžalovaný Miroslav Vaněk poté, co byl na základě kauzy propuštěn od policie, podal žádost o návrat do služby. Policejní prezidium však věc zatím neprojednalo, soudce Jiří Přibyl proto hlavní líčení odročil na březen.

Tresty pro policisty, kteří v Uherském Hradišti přivázali ženu v cele, neplatí. Zrušil je Nejvyšší soud

Pouta, zločin, zločinec

Nejvyšší soud zrušil podmínky pro tři policisty, kteří předloni v Uherském Hradišti přivázali opilou výtržnici v cele k mříži. 

Pro pokračování trestního řízení je podle Přibyla nezbytné vědět, zda je Vaněk stále policistou, nebo ne. Další z obžalovaných, Ondřej Paška, se po svém propuštění vrátil k policii loni v prosinci. Poslední z obžalovaných, Jakub Vychodil, po odchodu od policie pracuje v soukromém sektoru.

Policisté podle obžaloby ženu zadrželi, když v panelovém domě ničila výtahové dveře. V dechu měla přes dvě promile alkoholu. Následně ji na služebně na 11 minut připoutali pouty s rukama nahoře k mřížím. Státní zástupce Leo Foltýn označil zákrok policistů za neadekvátní a vůči zadržené ponižující. Podle něj byl v rozporu se zákonem i morálními zásadami.

Žena už dříve řekla, že se cítila bezmocná a ponížená. Všichni tři obžalovaní však porušení zákona odmítli. Uvedli, že ženu připoutali, aby si kopáním a údery do mříží neublížila. Soud má k dispozici videozáznam, který celý incident zachycuje.

Už v dubnu 2017 uložil okresní soud Paškovi s Vychodilem roční trest podmíněně odložený na jeden rok, Vaňkovi rok a půl s odkladem na dva roky. Uznal trojici vinnou ze zneužití pravomoci úřední osoby, Vaňka i z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Jeho verdikt potvrdil loni v lednu odvolací soud.

Muži však následně uspěli se svým dovoláním u Nejvyššího soudu, který loni v září rozsudky okresního i krajského soudu zrušil a vrátil věc zpět k soudu prvního stupně.

Zmocněnkyně poškozené Zuzana Candigliota však dnes u hlavního líčení uvedla, že bylo u Nejvyššího soudu porušeno právo její klientky na spravedlivý proces. "Nebylo jí doručeno dovolání a nemohla se k němu vyjádřit," řekla zmocněnkyně.

Soudce hlavní líčení v případu odročil na 14. března, kdy bude pokračovat dokazování. Zároveň hodlá posečkat na rozhodnutí ve věci Vaňkova služebního poměru u policie, které by mělo padnout ještě v lednu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související