Játra na houbách podávaná v bochníčku chleba, Holštýnský pstruh a bezlepková Vitaminová limonáda

Játra na houbách podávaná v bochníčku chleba /pro 4 osoby/
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia v úterý 8. srpna 2006)
60 dkg kuřecích jater, 40 dkg hnědých žampionů, 30 dkg lesních hub nebo hlívy ústřičné, 2 cibule, 1,5 dl červeného vína, olej, sůl, saturejka, petrželová nať, rozmarýn, 4 kulaté bochníčky chleba

Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Zatímco se cibule smaží, nakrájíme na plátky houby. Nejprve osmahneme žampiony, pak přidáme lesní houby (hlívy). Osolíme a ochutíme rozmarýnem, petrželovou natí a saturejkou. Na osmahnuté houby nalijeme trošku červeného vína. Krátce povaříme a přihodíme játra. Kuřecí játra jsou drobná, a proto je nemusíme krájet. Důkladně podusíme.
Než budou játra hotová, připravíme "talíře" z bochníčků chleba. Půlkilové bochníčky uprostřed rozkrojíme, vydlabeme vnitřky a do vzniklého otvoru nalijeme hotová játra s houbami.

Holštýnský pstruh
(recept zazněl v Apetýtu ve středu 9. srpna 2006)
4 menší pstruzi, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva, 2 silnější pórky, 100 g eidamu, petrželka, olej, mletá sladká paprika

Vykuchané a očištěné pstruhy opláchneme, osušíme, uvnitř vytřeme směsí z utřeného česneku, soli a pepře a povrch pokapeme citrónovou šťávou. Necháme v chladnu půl hodiny odležet. Očištěnou bílou část pórku nakrájíme na tenká kolečka, promícháme s větší polovinou strouhaného sýra a s jemně nakrájenou petrželkou. Směsí naplníme pstruhy a uzavřeme kovovými jehlami. Kůži potřeme olejem a vložíme na rošt předehřátého grilu. Grilujeme asi čtvrt hodiny. Posypeme zbylým sýrem a necháme pod grilem, až se sýr začne tavit a zlátnout. Poprášíme paprikou a podáváme s opékanými brambory a se salátem.

Vitaminová limonáda (bezlepková)

5 lžic sirupu z černého rybízu, 2 lžíce pomerančové šťávy, 300 ml sodové vody, 10 kostek ledu, 2 kolečka citronu

Led dáme do sklenice, přidáme sirup, šťávu, sodu a dlouhou lžící vše promícháme. Scedíme do menších sklenic a do každé přidáme kolečko citronu. Pijeme brčkem :-)

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz