Jaroslav Hašek: Povídky za čtvrtku vína. Čtou Ondřej Brousek, Rudolf Hrušínský a další

Jaroslav Hašek bavil své čtenáře karikaturami nejrůznějších podivínů. S rozkoší se opíral do politických afér a blamáží. Odkrýval odvrácené strany středostavovských domácích idylek. Smál se vojenské tuposti i civilní byrokracii. Ale dokázal zahrát i na dojemnou notu v příbězích ubožáků lidských i zvířecích nebo vykreslit exotickou atmosféru v cestopisných črtách. Poslechněte si pestrou ochutnávku z málo známých příběhů autora, od jehož úmrtí letos uplyne 100 let.

O básnících, Tragický konec sekundána Petišky, Časopisy pro mládež, Obchod s rakvemi, Nabídnutí k sňatku, Trampoty pana Tenkráta
Čte: Ondřej Brousek
Připravil: Tomáš Vlček
Dramaturgie: Marina Feltlová
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 2. 1. 2023
  
Aféra s křečkem
Čte: Rudolf Hrušínský
Připravila: Dagmar Hubená
Režie: Karel Tomek
Natočeno v roce 1983
  
Tři muži se žralokem
Čte: Jiří Sedláček
Připravil: Libor Magdoň
Režie: Marek Pivovar
Natočeno v roce 2003
  
Tři fatální příběhy
Čte: Milan Neděla
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno v roce 1983

Hospodský povaleč, tulák i neuvěřitelně plodný spisovatel. Legionář i rudý komisař a učitel Burjatů. Vyznamenaný voják i autor jedné ze světově nejproslulejších protiválečných satir. Bigamista i redaktor ženského časopisu. Bohém a mystifikátor. Politik z recese i anarchistický novinář. Osobnost Jaroslava Haška, od jehož úmrtí si letos připomínáme rovné století, rozhodně nebyla plochá, jednoznačná ani snadno uchopitelná.

Přes tisícovku povídek

Za svůj ani ne čtyřicetiletý život po sobě zanechal dílo více než úctyhodného rozsahu, které vedle nedokončeného Švejka sestává téměř výhradně z povídek a jiných kratších próz. Je jich bohatě přes tisícovku, nepočítaje v to texty ztracené a sporné.

Kupujte na Radioteka.cz

Jeden z mnoha mýtů, které Hašek sám o sobě s gustem živil, praví, že povídky vznikaly vždy, když jejich autor neměl na útratu. To prý pak poslíček běžel z hospody s naškrábaným rukopisem do nejbližší redakce a zpět se zálohou, za niž mistr mohl dále popíjet. Jistě tak nevznikly všechny, ale podobá se pravdě, že alespoň některé.

Autobiografické náměty

Jeho povídky byly přijímány v časopisech humoristických a satirických, jako byly Humoristické listy, Karikatury či Veselá Praha. Ale i v solidních periodikách „napříč politickým spektrem“: v Národní politice i v Právu lidu.

Kupujte na Radioteka.cz

Objevovaly se ve společenských časopisech i zábavných kalendářích a jejich náměty obvykle mívaly blízko k Haškovým osobním zkušenostem.

Bavil své čtenáře karikaturami nejrůznějších podivínů. S rozkoší se opíral do politických afér a blamáží. Odkrýval odvrácené strany středostavovských domácích idylek. Smál se vojenské tuposti i civilní byrokracii. Ale dokázal zahrát i na dojemnou notu v příbězích ubožáků lidských i zvířecích nebo vykreslit exotickou atmosféru v cestopisných črtách. 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Tomáš Vlček
Spustit audio

Související