Jaroslav Gregr zastává funkci univerzitního pedela od roku 1978, k promoci přivedl sto tisíc studentů

Při slavnostních příležitostech kráčí před rektorem univerzity, je oblečený v taláru a čapce, nosí žezlo a pečuje o insignie vysoké školy. Tak se dá popsat funkce pedela.

Na Masarykově univerzitě ji už čtyřicet let – tedy polovinu svého života – zastává Jaroslav Gregr. Je tak nejdéle sloužícím českým pedelem. Za jeho asistence odpromovalo na univerzitě přes sto tisíc absolventů.

Jaroslav Gregr s rektorským řetězem. Univerzitě ho věnoval prezident Masaryk.

Původně pracoval jako laboratorní technik na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Nejdříve ho požádali, aby dělal fakultního pedela a brzy nato i rektorátního. Když nastupoval, vůbec netušil, co tato funkce obnáší. „Jezdil jsem po celé republice, po všech školách, díval jsem se, jak to tam dělají. Učil jsem se a porovnával.“

Asi nejčastěji vídanou insignií je rektorské žezlo, na které skládají absolventi magisterského studia přísahu při promoci. Peníze na jeho vytvoření věnovalo univerzitě Ústředí moravskoslezských obcí, měst a okresů. Slavnostně předáno bylo žezlo spolu s dalšími insigniemi v prosinci roku 1938 na slavnosti ovlivněné pomnichovskou atmosférou, což se odráží i v textu pamětní listiny, která je v rektorském žezle zatavená.

Podobu ceremonií utvářel Jaroslav Gregr nejen na univerzitní půdě, ale i na Pražském hradě. „Na první jmenování rektorů v devadesátém roce ani nebyl scénář ceremonie,“ vysvětluje Gregr.

Za svou kariéru potkal desítky významných vědců, politiků i hlav státu. Největší dojem na něj ale bezesporu udělala anglická královna. „Vítal jsem ji tehdy na Ústavním soudu a byl jsem tak rozechvělý, až se mi podlamovala kolena.  V momentě, kdy se na mě usmála, to ze mě všechno spadlo,“ vzpomíná Gregr.

Spustit audio

Související