Jarní bylinky jsou výborné na čaj, odvar i do koupele. A především jsou léčivé

Jarní bylinky jsou léčivý zázrak a už nastává jejich čas. Mezi ty základní patří mladá kopřiva. Posiluje organismus, vylučuje přebytečné tekutiny z těla a pomáhá zahnat únavu.

Další v jejich dlouhé řadě je bříza. Už její pupeny zbavují tělo škodlivin a léčí záněty kloubů. Stačí je naložit do lihu a po deseti dnech začít natírat na bolavá místa. Březové listy jsou zase výborné na osvěžující koupel, snižují otoky a pomáhají při hubnutí. Pití odvaru totiž dokonale připraví vaše tělo na odbourávání tuků. Potom už jenom stačí upravit jídelníček a přidat pohyb. Samo totiž, jak už mnozí z nás vědí, to bohužel nepůjde.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.