Jana Zielinski: Propadli jsme potřebě mít spoustu věcí. Design do života vrací kvalitu a vyšší standard

16. říjen 2019

Milovnice práce finského návrháře Alvara Aalto a stylu zpěváka Davida Bowieho, autorka dvou dětských knih, vystudovaná sociální pracovnice a neúnavná propagátorka designu – to je Jana Zielinski, s níž Alena Rokosová ve Vizitce mluvila o aktuální přehlídce Designblok. Letos se na pražském Výstavišti koná od 17. do 21. října 2019.

Jana Zielinski se už od konce 90. let věnuje propagaci krásy, užitku a kvality – tedy toho, čemu se říká design. Studovala práva a také dějiny umění na Filozofické fakultě, magisterský titul získala ale na katedře sociální práce. K oboru, kterému se věnuje nyní, ji dovedla láska k umění a filmu, zásadní roli však hrálo i jedno setkání – s Jiřím Mackem. V roce 1999 s ním založila kreativní agenturu Profil Media, která produkuje přehlídku Designblok, výroční ceny Czech Grand Design a je také majitelkou galerie a značky Křehký. To všechno postupně vedlo k tomu, že se o českém designu ví a že se o něm mluví. Doma i ve světě.

NAHAKU

„Na začátku u mě hrál největší roli estetický rozměr designu, nyní se zabývám hlavně konceptuálním a uměleckým, sběratelským designem. Myslím si ale, že stejně důležitá jako estetika je i jeho funkce a řešení,“ popisuje Jana Zielinski, jak se s časem proměnilo její vnímání designu.

Designblok 2019

Jejím nejoblíbenějším tvůrcem je legendární finský architekt a designér Alvar Aalto, doma má ale i starožitnosti a také kýčovité kousky. „Můj dědeček kýče sbíral, měl sbírku čítající přes tisíc kusů a já jsem její část zdědila. Nemám ji zatím vystavenou, ale uvažuji, že bych ji vytáhla. Jsou to unikátní věci, které nadchly třeba designéra Maxima Velčovského,“ říká pobaveně Jana Zielinski.

Mysleme na to, co bude za třicet let

Letošní 21. ročník přehlídky designu a módy Designblok začíná na pražském Výstavišti ve čtvrtek 17. října a potrvá do pondělí 21. října. Zúčastní se ho téměř 350 designérů, značek a škol a jeho hlavním tématem je budoucnost.

Malleable Tradition, série porcelánových váz zdobených ornamenty (Edina Andrási)

„Téma budoucnosti je aktuální vždycky, teď ale žijeme na planetě, která je přelidněná a plná problémů. A tak jsme se k věci rozhodli vyjádřit z pohledu designu. Chceme se ptát, jestli k tomu má co říct, zda má potenciál, kterým by přispěl ke změně. Už teď je důležité, abychom se zabývali tím, co bude za třicet let a tím, kde budou žít naše děti,“ říká Jana Zielinski.

Designu už se dnes nedá vyhnout, je přirozenou součástí našich životů od kartáčků na zuby až po auta, ve kterých jezdíme. Jana Zielinski by si přála, aby design aspoň trochu nastavil bariéru konzumu tím, že lidé budou kupovat míň, ale o to kvalitnějších věcí. „Příliš jsme propadli potřebě mít spoustu věcí. Design může do života vracet kvalitu a vyšší standard. Toho bych chtěla dosáhnout.“

Na Designbloku se letos představí také kolekce Fragments od Karolíny Čechové

Vzhledem k letošnímu motivu Designbloku představí přehlídka několik desítek projektů dotýkajících se ekologie, recyklace nebo upcyklace. „Veřejnost uvidí projekty, které se věnují třeba využití přírodních materiálů, nahrazování plastu nebo práce s optimalizací výroby v rámci konceptu zero waste,“ popisuje ředitelka přehlídky s tím, že ekologie a udržitelnost je zatím téma hlavně pro mladší generace designérů a designérek.  

„Českým etablovaným značkám někdy trochu vyčítám, že se ekologii věnují méně a pořád řeší spíš vzhled výrobku. Ale mění se to a firmy se na to budou muset připravit.“

Proč je důležité nepracovat jen u stolu? Jak probíhá zvaní zahraničních hostů na Designblok a jaké knihy napsala Jana Zielinski svým dětem? Poslechněte si celou Vizitku.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.