Jaká je aktuální situace s personálem v nemocnicích v Královéhradeckém kraji? Chybí sestry i lékaři

12. září 2021 08:40

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji jsou desítky volných míst na zdravotnické pozice. Nedostatek je jak sester, tak ale i lékařů. Podrobnější informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová. 

Kolik by momentálně nemocnice v kraji potřebovaly obsadit zdravotnických pozic?

Například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, aby naplnil potřebnou kapacitu všech svých pěti nemocnic, tak by potřeboval zhruba 60 lékařů a 60 sester.

Čtěte také

I ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je několik volných míst na pozici všeobecné zdravotní sestry.

Nicméně na řadě oddělení nemocnic Královéhradeckého kraje je personální stav stabilizovaný. Například v nemocnicích na Náchodsku je dokonce situace lepší než v předchozích letech, sice tam stále mají podstav, ale jedná se prý spíš o jednotlivé pozice a ne o celá oddělení.

Odešli během koronaviru zdravotníci z nemocnic?

Podle informací, které mám, se covid zásadně nepodepsal na tom, že by personál z nemocnic odcházel.

Čtěte také

Naopak měl koronavirus pozitivní vliv v tom, že se do nemocnic dostala řada budoucích zdravotních sester, a to ať už maturantek nebo studentek posledních ročníků vysokých škol.

Po skončení pracovní povinnosti a po úspěšném složení závěrečných zkoušek některé z nich nastoupily na hlavní pracovní poměr do nemocnic.

Také si během covidu řada studentů uvědomila důležitost práce ve zdravotnictví a rozhodla se nastoupit na zdravotnické školy, které letos hlásily vyšší zájem, což nemocnice těší, protože je možné, že za pár let právě tito studenti zaplní nemocniční pozice.

Letos je tedy vyšší zájem o zdravotnické obory, kolik přišlo na školy přihlášek?

Co se týče středních škol, tak například v Hradci Králové na obor praktická sestra přišlo v letošním roce 237 přihlášek. Do Trutnova se pak přihlásilo na stejný obor 120 studentů.

U vyšších odborných škol například v Hradci Králové na obor diplomovaná všeobecná sestra v kombinované formě studia poprvé za dlouhé roky škola nevypisovala druhé kolo, protože kapacitu zaplnila už po prvním kole příjímacího řízení.

Spustit audio

Související