Jaká budoucnost čeká areál brněnské Vlněny? Zatímco archeologové bádají, dělníci staví nové kanceláře

Bývalá brněnská továrna Vlněna znovu ožívá. Místo výroben v ní ale vznikají kanceláře. I když v areálu stále pracují dělníci a archeologové, do nových prostor se už nastěhovaly první firmy.

Hotové jsou zatím první dvě budovy, které stojí podél Přízovy ulice. Právě v nich už sídlí firmy v nových kancelářích. Pozornost kolemjdoucích většinou opoutá dům na rohu Přízovy ulice a Dornychu, jehož čelní fasáda se jakoby naklání nad ulici. Tato budova by měla být zkolaudovaná v nejbližších týdnech. Dělníci pak staví dalších pět budov, které budou stát uvnitř areálu, hotové mají být do roku 2020.

Vlněna jde k zemi, podívejte se dovnitř, než zmizí

Brněnská Vlněna jde definitivně k zemi

Jeden ze symbolů industriálního Brna přelomu 19. a 20. století, areál textilní továrny Vlněna, jde k zemi. Developerská firma začala s demoličními pracemi. Na tomto místě vyroste komplex kancelářských budov. Nahlédněte do továrny, než zcela zmizí.

Ikonické logo připomene historii

Bochnerův palác, který byl dostavěn v roce 1867, dělníci na rozdíl od většiny ostatních budov bývalé továrny nezbourali, ale opravují ho. Hotovo by měli mít příští rok v květnu. Logo z jeho střechy ale zmizelo, stojí teď u provizorního vstupu z Dornychu.

Investor pak má v plánu postavit ještě jednu výškovou budovu. Její podoba ještě není známá, podle Jiřího Kostečky, manažera společnosti CTP, má ale mít zajímavou, respektive extravagantní architekturu.

Areál Vlněny navíc nebude uzavřený. Mezi kancelářemi vznikne malý park, v přízemí domů mají otevřít obchody nebo restaurace a kavárny. Podobně jako to funguje třeba u kanceláří ve Spielberk Office Centre na Holandské.

Překvapení pro archeology

Archeologové začali s výzkumem na konci roku 2016 – kopali do hloubky jednoho a půl metru a odhalili zejména novověké a středověké nálezy. Ale hlouběji taky třeba keramiku z pozdní doby laténské. Kromě toho taky mince, prstýnky, knoflíky nebo dvě lidské lebky z vrstev 17. století.

Průzkum ještě pokračuje, skončit by měl na podzim. V posledních měsících našli badatelé kromě jiných předmětů a úlomků taky studnu a v ní ukrytých asi čtyřicet drobných mincí z 15. století.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio