Jak zajistit bramboříkům dlouhověkost

6. říjen 2018

Bramboříkům se přezdívá motýli podzimu. A jejich květy opravdu připomínají pestrobarevné motýlky. Existují desítky variant různých barev a velikostí.

Není divu, že ty nejhezčí rostliny bychom si rádi uchovali na příští rok. Jak to ale udělat? Pro radu jsme zajeli do Vyšehněvic na Pardubicku, za floristou a zahradníkem Petrem Kopáčem.

Brambořík

Brambořík nesnáší sucho a teplo

Cyclamen persicum, to je latinský název pro brambořík. Pochází z oblastí kolem Středozemního moře a jeho zásobním orgánem je hlíza. Ke svému životu potřebuje chladnější podmínky. Rozhodně dlouho nevydrží v teplém a suchém panelákovém bytě. Dobře se mu daří v rodinných domech, kde se některé místnosti příliš nevytápí. Třeba veranda nebo ložnice. Zálivka je nejlepší spodem. Není vhodné lít vodu přímo na hlízu, která by mohla zahnívat.

Co s bramboříkem po odkvětu

Po odkvětu odstraníme uschlé květy a suché listy, aby se květina zbytečně nevysilovala. Omezíme zálivku, ale nikdy nenecháme rostlinu úplně vyprahnout. Udržujeme ji v zeleném stavu. Na jaře přesadíme do dobré živné půdy a po Zmrzlých můžeme letnit venku, třeba někde pod keřem. Občas pohnojíme.

Brambořík

Květy rok od roku krásnější

Pokud se bramboříku bude dobře dařit, zvětší se mu hlíza a na podzim vám doma opět vykvete.  Můžete se těšit i na více květů a bohaté olistění. Brambořík je dlouholetá rostlina, a za těchto podmínek ji můžete úspěšně pěstovat několik let.

autor: jsl
Spustit audio