Jak vysvětlit malému dítěti, že musí nosit roušku? Dejte ji i jeho malým hrdinům

20. duben 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Přesvědčit malé děti, aby nosily na obličeji roušku na ochranu před koronavirem, může být někdy obtížné. Pomoci v tom můžou postavičky z jejich oblíbené stavebnice.

Architekty z brněnského studia napadlo, že na 3D tiskárně vytisknou roušky pro malé hrdiny. Když nosí roušku Spideman nebo třeba hasič z lega, může to dítě motivovat k nošení skutečné ochranné pomůcky. O plastové roušky pro postavičky projevilo zájem i několik nemocnic z celého Česka.

„Nemáme prostor a možnosti pomáhat tisknout třeba štíty pro lékaře, ale rádi pomůžeme aspoň touto cestou,“ vysvětluje v kanceláři architektonického studia Lenka Novák Axmanová. Jestli příklady táhnou i v případě figurek ze stavebnice, vyzkoušela na svých dětech. „Mám děti ve věku 4 a 7 let. Panáčkům dají roušky a můžou chytat zloděje nebo lítat s vrtulníkem.“

Zásilky do dětských nemocnic

Plastová maska určená pro hračku samozřejmě nikomu život nezachrání. Může ale pomoci dětem pochopit důležitost nošení roušky a snad jim ho i zpříjemnit. Možná i proto nabídka architektů oslovila dvě desítky dětských oddělení nebo celých nemocnic z Česka. „Odesíláme roušky na onkologické oddělení Dětské nemocnice, do nemocnice ve Zlíně, Vyškově nebo jednotlivých lékařům, kteří o projektu vědí. K lékařskému prostředí máme blízko, protože často děláme ordinace,“ vysvětluje architektka.

Jak vysvětlit malému dítěti, že musí nosit roušku? Dejte je malým hrdinům

Podklady k domácímu 3D tisku roušek pro malé hrdiny jsou ke stažení na webových stránkách studia. Spotřeba materiálu je zanedbatelná, tisíce kousků pro zdravotnická zařízení jsou proto zdarma.

Na zásilku teď čeká i brněnská Dětská nemocnice, potvrzuje mluvčí Fakultní nemocnice Brno. „Tato hračka, která směřuje k tomu, aby děti dávaly jako součástku těm postavičkám, symbolicky pomůže v tom, aby si samy roušku nasadily, když jim to sestřičky řeknou.“ Dětská oddělení stavebnice pro své malé pacienty mají, ale bylo by jich potřeba víc, dodává Pavel Žára. „Mnohdy si je děti natolik oblíbí, že tu figurku nosí do postýlky nebo si ji vezmou i domů.“

Nošení roušek bylo na některých odděleních nemocnic samozřejmé i před pandemií nemoci covid-19. Uplatnění proto najdou roušky pro malé hrdiny i po ní.

autor: gaj
Spustit audio

Související