Jak urychlit rozklad pařezu na zahradě a lze hnojit trusem z hospodářství?

Metod, jak se zbavit pařezů na zahradě, je několik. Můžete je vykopat, na to potřebujete hodně fyzických sil. Pokud se vám jich nedostává, k likvidaci lze použít chemii nebo houby. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

 

 

 

 

 

„Když porazíte strom, necháte pařez dva, tři měsíce být, a pak do něj naočkujete hlívu ústřičnou. Pokud ho chcete zlikvidovat rychleji, udělejte do něj otvory o průměru centimetr nebo dva, hluboké 10 až 15 centimetrů a nasypte do nich ledek. Zalijte to, přikryjte kusem igelitu, dusík napomůže rychlejšímu rozkladu. Nebo existuje přípravek, který se jmenuje Pařezník, pracuje na podobném principu.

A jak hnojit trusem z hospodářství, abychom zahradě neuškodili, ale prospěli? Trus pernaté zvěře je agresivní. Měl by nejprve projít kompostem nebo ho necháme vykvasit. Kilogram holubího nebo slepičího trusu dáte do deseti litrů vody, necháte 14 dní až 3 neděle kvasit. Před použitím takto vzniklý koncentrát ještě 10x rozředíte. Vznikne vám tedy 100 litrů zálivky. Pokud jde o trus ‚chlupaté‘ zvěře, třeba králičí bobky, ty můžete bez problémů dát do kompostu. Anebo je nasypat přímo k růžím a nechat tam rozložit.

Trus psů a koček by se do kompostu vůbec neměl dostat. Bývají v něm různí paraziti. Takový trus patří do kontejnerů nebo odpadkových košů k tomuto účelu určených.“

 

Spustit audio