Jak si užít klimatizaci a přitom nestonat? Zeptali jsme se lékařů

Krásně chladí, ale taky vysušuje sliznice a může přenášet infekce. Řeč je o klimatizacích.

Zapnutá klimatizace se může zdát jako jediná spása v dnešních horkých dnech. Proud studeného vzduchu v autě nebo v práci může ale lidem pořádně uškodit. Podle lékařů stačí dodržovat jednoduchá pravidla a nemoci z klimatizací se člověku vyhnou.

Důležité je, aby v klimatizované místnosti nebyl oproti venku rozdíl teplot vyšší než šest stupňů. To znamená, že pokud je venku 27 stupňů, klimatizaci by lidé měli nastavit na maximálně 21 stupňů. Pozor taky na ostré přechody z chladu do horka.

Nejčastějšími pacienty lékařů z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně jsou takoví, kteří nasednou do rozpáleného auta a pustí klimatizaci naplno. Horko rychle vystřídá zima, ale to je špatně, říká Pavla Urbánková z Kliniky otolaryngologie, chirurgie hlavy a krku.

„Při vysokých teplotních rozdílech, které jsou vyšší než pět až osm stupňů, dochází k poměrně výrazné a náhlé změně v prokrvení sliznic a prokrvení kůže. To znamená k prudkému zásahu do termoregulace, na což nejsme uzpůsobeni. Odnést si z toho můžeme bolení v krku, škrábání v krku, štípání, otok sliznic, rýmu, kašel,“ vyjmenovává lékařka.

Většinou to nejsou problémy, se kterými by lidé museli chodit do nemocnic. Na pár dnů ale nemocného vyřadí ze hry.

Důležité je klimatizaci před sezónním používáním pořádně vyčistit. Ve špinavých filtrech se můžou držet různé viry, bakterie, nebo i plísně. Ty se s proudem chladného vzduchu šíří do místnosti. Když je potom člověk vdechne, v kombinaci s oslabenou imunitou to může způsobit velké potíže.

Ti, kdo pracují na místech, kde si klimatizaci nemohou nastavit, nemusí mít strach. Tělo si po chvíli na klimatizovaný prostor zvykne. Pokud je někomu zima, lékaři doporučují vzít si do práce svetr nebo ponožky.

Pokud jdou zaměstnanci z práce domů, neměli by hned z chladné místnosti přecházet do horka. Pro tělo je lepší, když chvíli počkají například na chodbě nebo v zázemí, kde klimatizace nejede a tělo se tak pomalu přizpůsobí na vyšší teplotu.

autor: mav
Spustit audio