Jak si ušít valašský oděv nebo uvařit tradiční jídlo. Muzeum v Rožnově vzdělává školáky

26. únor 2018

Kolik práce dalo lidem na Valašsku ušít si oděv nebo vyrobit potraviny, To v nových pořadech ukazují pracovníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Valašské muzeum v přírodě tak i letos seznámí děti s tradicemi v regionu. Muzejníci přicházejí hned s několika novými pořady, je mezi nimi i Barvíř modrotisku.

Pracovníci muzea tak děti seznamují s historií výroby tradičního modrotisku i se samotnou prací barvíře. Děti se tak podívají do expozice staré barvířské dílny. A vlastnoručně si vyzkouší výrobu modrotisku skládáním a tištěním vzorů.

Nejde o jediný program, který má přiblížit život na Valašsku. „Připravili jsme také šití tradičních oděvů na Valašsku. A budeme představovat i tradiční hračky a hry,“ říká etnoložka Sabrina Pasinčáková.

Modrotisk v rožnovském muzeu

V dalších programech se pak mladí lidé mohou dozvědět, jak se na Valašsku chovaly včely nebo co se dřív vařilo.

Rožnovské muzeum patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v kraji, loni do něj zavítalo 302 000 lidí. Jde o druhou největší návštěvnost za posledních 13 let.

Skanzen návštěvníkům ukazuje tradiční práce na Valašsku a způsob života v dřívějších dobách. Skládá se ze tří areálů - Dřevěného městečka, Valašské dědiny a Mlýnské doliny. V areálu, který v roce 1925 založili bratři Bohumír a Alois Jaroňkovi, byly původně tři měšťanské domy. Nyní je v něm stovka typických valašských staveb.

Související