Jak si nenechat ukrást kolo při jarních vyjížďkách? Odpoví nová stránka prevence kriminality

14. březen 2017

Varovat před kriminalitou v Olomouckém kraji budou nové stránky hejtmantsví. Prevence se díky projektu Megafon přesune z letáčků do prostředí Facebooku. Svůj profil už třeba má Městská policie ve Šternberku, nedávno přes něj dostala tip na černou skládku.

Krajský manažer prevence kriminality Michal Poláček v těchto dnech dolaďuje témata, která se budou prostřednictvím animací nebo komiksů objevovat na novém facebookovém profilu zaměřeném na bezpečnost.

„Uživatel této facebookové stránky se dozví, jaká je v danou chvíli bezpečnostní situace na území Olomouckého kraje, zda je někdo v pátrání nebo je pohřešovaný. Dále tam budou nejrůznější rady a doporučení, co v daném ročním období dělat, na co si dát pozor," vysvětluje.

Na jaře například nabídnou cyklistům tipy, jak zabránit zlodějům ukrást kolo. Poprvé se budou moci uživatelé Facebooku na stránku podívat koncem roku.

„Projekt Megafon - více než jen bezpečnost by měl začít fungovat nejpozději v listopadu tohoto roku, přijde na 254 000 korun. Dvě třetiny nákladů by měla pokrýt dotace z Ministerstva vnitra," upřesňuje za hejtmanství jeho mluvčí Kamila Navrátilová.

Samotná státní policie svůj Facebook teprve chystá v budoucnu spustit. Profil bude jeden pro celou Českou republiku. Jednotlivá krajská policejní ředitelství vlastní stránky mít nebudou.

Přitom používaní Facebooku se na lokální úrovni osvědčuje. „Nejpopulárnější jsou zvířátka. Když zveřejníte příspěvek o pejscích nebo kočičkách, tak to jsou desetitisíce přímých sledovatelů," říká preventista Městské policie Šternberk Ladislav Prášil.

Ukazuje, co z poslední doby se právě díky Facebooku podařilo vyřešit nebo napravit. „Přišla nám zpráva o tom, že za místní částí Dolní Žleb vzniká černá skládka," říká.

Strážníci ovšem upozorňují, že lidé by neměli přes Facebook nahlašovat závažné případy. K tomu slouží tísňové linky nebo mají zajít přímo na konkrétní služebny.

autor: ahe
Spustit audio