Jak se vyznat v Peru. Džungli, turistické pasti i politické nepokoje líčí Zuzana Bartáková, která v zemi žila

26. březen 2023

Zuzana Bartáková žila dva roky v Peru a pravidelně se vrací zpět. Letos tam během divokých protivládních protestů cestovala 3 měsíce těhotná. Svoje zážitky z džungle, And i měst bude vypráví v novém díle Casablanky.

„Mám ráda všechny části Peru, miluji i nádherné Andy, fascinující peruánskou poušť i bouřlivé pobřeží Tichého oceánu. Džungle je ale moje srdcovka,“ říká o sobě cestovatelka, průvodkyně a autorka blogu Cestujeme po Peru. V Peru totiž strávila dva roky právě v amazonské rezervaci Tambopata, kde pracovala jako dobrovolnice a stále tam pravidelně jezdí.

Cestování s dětmi, průchod džunglí v období dešťů

Na barikády s potvrzením o rizikovém těhotenství

„Stávky jsou zde nejhorší, co jsem za posledních 15 let zažila. V lednu jsem cestovala napříč zemí, komunikovala jsem s mnoha stávkujícími kvůli průjezdu blokádami, někde úspěšně, někdy jsem musela použít potvrzení o mém rizikovém těhotenství, někde neúspěšně. Nyní pobývám u rodiny v Puertu Maldonadu, které patří k nejvíce zasaženým oblastem,“ psala ještě před svým návratem.

Těsně po něm přišla do cestovatelské a outdoorové Casablanky. A říká, že protesty se týkají jen některých částí země. „Velké americké cestovky na aktuální půlrok přerušily svoje zájezdové aktivity v zemi, a tak máte šanci vidět některé z největších lákadel jako ojedinělí turisté.“

Pozor na jezeře Titicaca

Jsou některá místa v Peru turistické pasti? Podle Zuzany to můžou být například plovoucí ostrovy na jezeře Titicaca. Jak tomu předejít? Pomalejším tempem cestování, znalostí jazyka a podobně. Rizikem jsou zejména jednodenní výlety, během kterých není čas na to vybírat pečlivě a dostat se mimo rámec nejprůmyslovější podoby zážitků.

Jak na turistické pasti v Peru? Jaké to je potkat v džungli tapíra? Které oblasti And má Zuzana Bartáková nejraději? A jak její dcera reaguje na cestování mezi Peru a Českem? Poslechněte si kompletní díl cestovatelského podcastu Radia Wave Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.