Jak se sloni v zoo udržují v kondici? Koukněte na video

2. únor 2021

Cvičení slonů byla vždycky super podívaná pro nadšené návštěvníky zoo v Liberci. Teď sice návštěvníci do zoo nemůžou, ale dvě slonice Rání a Bala cvičí i tak. Proč?

Skoro šedesátiletá sloní babička Rání společně se svou mladší spolubydlící, slonicí Balou cvičí v liberecké zoo každý den. Jejich tělocvik totiž neslouží k pobavení návštěvníků, ale k odstranění bolestí zad.

Jasně, i slony totiž někdy bolí záda. Bala vyrůstala v cirkusu, kde pro ni nebyly vhodné podmínky. Má na zádech hrb a když přišla do Liberce, brala spoustu léků proti bolesti. Od té doby, co cvičí, už žádné prášky nepotřebuje. Bolesti se úplně zbavila. Cvičení prospívá i sloní babičce Rání, která má díky každodenní rozcvičce skvělou fyzičku.

Slonice Rání a Bala se svým ošetřovatelem Václavem Aschenbrennerem

„Tím, že k nim musíme chodit, musíme s nimi i pracovat. Je to kvůli tomu, aby když se dělají nějaké veterinární zákroky, aby slonice spolupracovaly,“ říká ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Slonice jsou kámošky. Bala přijala o dvacet let starší Rání jako svoji vůdkyni. Ve výběhu za ní chodí a chobotem se jí drží za ocas.

A jak takové cvičení vypadá? Slonice zvedají nohy, chobot, otáčí se dokola. A svého chovatele vítají hlasitým cvrlikáním, které by od slonů málokdo čekal. 

Reportáž pro vás natočila Lucie Fürstová z Českého rozhlasu v Liberci.  

Poslouchejte Rádio Junior online.

autoři: Lucie Fürstová , Jana Rychterová

Související