Jak se převáží vánoční strom pro papeže? Smrk z Beskyd zdobil Vatikán v roce 1999

27. prosinec 2021

Je to už 22 let, co z hloubi Beskyd odjel mohutný smrk, aby ozdobil vánoční svatopetrské náměstí ve Vatikánu. Rostl přes 80 let v Morávce na Frýdecko-Místecku a byl dobře 25 metrů vysoký.

Třetího prosince roku 1999 bylo v osadě Bebek v beskydské Morávce nezvykle rušno. Tehdy se totiž dřevorubci pustili do kácení urostlého vánočního smrku pro Vatikán. Strom vybíral místní revírník Vojtěch Novák. Událost dnes připomíná pamětní deska na kameni kousek od místa, kde dřevěný velikán desítky let rostl.

Tradice vánočních vatikánských stromů se datuje od roku 1982 a zvyk přinesl do Říma polský papež Jan Pavel II. Před dvaadvaceti lety zdobily svatopetrské náměstí v Římě a vatikánské kaple a kanceláře smrčky z Beskyd. Ten největší, který vítal poslední rok minulého milénia a který mohl celý Vatikán obdivovat, skáceli v Morávce a pak putoval speciálním vlakem z Dobré. Více uslyšíte v naší reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.