Jak na klíšťata

15. červenec 2003
Dobrá rada

Lymská borelióza či klíšťová encefalitida - to jsou dvě velmi nepříjemné nemoci, které nám mohou zůstat jako připomínka letního pobytu v přírodě, to pokud se na nás přisaje infikované klíště. Riziko ovšem může být daleko menší, poslechnete-li dobrou radu, pro kterou zašla redaktorka Hana Ondryášová k Jarmile Veselé na Krajskou hygienickou stanici v Brně.

Nejúčinnější obrana je samozřejmě klíštěti vůbec zabránit v tom, aby se nám dostalo doslova a do písmene na kůži. je proto potřeba správně zalovit v šatníku i v drogérii, či lékárně, zdůrazňuje Jarmila Veselá:

Jarmila Veselá: Pokud jdu do nějaké vysoké trávy, nebo vůbec kde jsou keře, kde se ty klíšťata nejvíc vyskytují, bývají to vlhké prostory, tak asi do výšky jednoho metru, v těch hustších porostech, tak používat repelenty které je odpuzují, vhodně se oblékat, co možná nejvíc pokrýt pokožku, to znamená ponožky, boty, nějaké dlouhé kalhoty, zejména děti a co si myslím, že je velice důležité, každý den se vždycky důkladně prohlédnout a dětem tedy zejména prohlédnout. U dětí můžeme to klíště najít na hlavičce ve vlasové části, protože mají pokožku jemnou a tam se všude těm klíšťatům líbí.

Mezi lidmi panuje o klíšťatech řada mýtů. Třeba, že preferují světlou barvu. Není to ovšem pravda, ostatně klíšťata nemají oči. Stejně tak neplatí, že se mají přisátá klíšťata polít olejem a poté vytočit proti směru hodinových ručiček.

Jarmila Veselá: Nejnovější jaksi způsob je pokapat pokud to lze nějakým desinfekčním prostředkem, jódovou tinkturou, něčím takovým, nebo lihovým nějakým desinfekčním preparátem, chvilinku počkat a potom pinzetou normálně viklavými pohyby pouze odstranit a zase dokonale dezinfikovat. Cokoliv co stresuje to klíště tak vyvolává jeho jakousi obrannou reakci. Olej v tomto případě, který ho dusí, tak není na místě, je vhodné ho zabít tedy nějakým tím dezinfekčním prostředkem a současně dezinfikovat i ty produkty které on by mohl aplikovat zrovna v té situaci do té ranky a použít to odstranění tak, abychom ho nějak nepoškodili.

Proti negativním důsledkům styku s klíšťaty se můžeme z části bránit také očkováním. Pouze tedy v případě klíšťové encefalitidy. Očkování lze ovšem provést až v době kdy nejsou klíšťata aktivní. Nejbližší termín tedy připadá v úvahu až na podzim.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu