Jak může být užitečný obyčejný cukr. Udrží pečivo déle čerstvé a můžete s ním vyčistit i nádobí

Věděli jste, že cukr není jenom dochucovadlo, ale také všestranný pomocník? Velmi jednoduše s ním vyčistíte třeba mlýnek od kávy nebo koření. Jak na to?

Stačí v mlýnku pomlít několik lžiček krystalového cukru. Bude nejen čistý, ale také zbavený zápachu. Cukr můžete použít i v případě, pokud vám dojde čisticí prášek na nádobí.

Chcete udržet pečivo déle čerstvé? Stačí přidat několik kostek cukru do chlebníku.

A čerstvé zůstanou díky cukru také řezané květiny. Udělejte jim lázeň z jednoho litru vlažné vody, do které přidáte 3 lžíce cukru a 2 lžíce octa. Cukr bude vyživovat stonky a ocet zastaví bakterie.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.