Jak má vypadat správná hygienicky nezávadná toaleta

18. srpen 2005
Vaše téma

Hodně záleží na typu toalety. Pokud je na pracovišti, platí pro ni trochu jiná pravidla než pro toaletu v restauračním zařízení nebo na veřejné záchodky někde na ulici. Co ale mají všechna zařízení společného, tak to už poví doktor Miroslav Slavík z hygienické stanice hlavního města Prahy.

Miroslav Slavík: U každého záchodu by měla být předsíňka s umývadlem s tekoucí vodou, která by měla být větratelná. Co se týče počtu záchodů, na to bývá často také dotaz, tak je to 1 sedadlo je na 10 žen, 2 sedadla na 11 až 30 žen, u mužů je to o něco volnější-1 sedadlo na 10 mužů a 2 sedadla na 11 až 50 mužů.

Kdo je zodpovědný za stav veřejných záchodků?

Jiří Kokmotos: Tak za čistotu i za to pomalu nejdůležitější, za cenu na toaletách, odpovídá správce záchodků. U vchodu do veřejných toalet musí být podle zákona napsáno, kdo záchodek vlastní nebo kdo jej provozuje. Pokud se nám nebude na záchodku něco líbit a to ať v zaměstnání nebo na ulicích, můžeme podat stížnosti. Při čemž na záchodky v restauracích a na pracovištích dohlíží přímo krajská hygienická stanice a provoz na veřejných WC na ulicích tak jako jinou živnost, tak to kontroluje Živnostenský úřad. Každopádně podnikatelé, kteří nedodržují platné předpisy, mohou být pokutování vysokými částkami a zároveň si mohou být jisti, že hygienické stanice musí pravidelně kontrolovat stav toalet.

A jsme úplně na samotném závěru, tak ještě řekněme, jak je to s přístupností veřejných toalet na ulicích nebo v ulicích?

Jiří Kokmotos: Tak my už jsme během odpoledního Radiožurnálu říkali, že je jich sice méně než dříve, ale stačí to v podstatě. Ve velkých městech zas na druhou stranu přibývají nové. Tady například v Praze s novými stanicemi metra roste i počet těchto záchodků. Výhodou těch nových toalet je také to, že jsou přístupné i tělesně postiženým. No a tady bych rád ještě přihřál tu naši programovou polívčičku, tedy pokud dovolíte, tak rád bych nalákal posluchače k poslechu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, a to po zprávách ve 20 hodin. Budeme totiž vysílat pořad Handicamping, kde zazní i reportáž Jana Patery z Ruzyňského letiště. Jan Patera s Radkem Musílkem tam zkoumali bezbariérovost místních toalet.

My jsme se na veřejné záchodky ptali dnes i na našich internetových stránkách, tak to pojďme vyhodnotit, udělat za tím takovou tečku. Je Vám nepříjemné použít veřejné záchodky? Tak jsem se Vás dneska ptali. Ano, v tuhle chvíli odpovídá 146 z Vás, což je 68 procent. Jiří Kokmotos o toaletách, díky, na slyšenou někdy příště s nějakým voňavějším tématem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu