Jak komunikovat s onkologickými pacienty? Nebát se tématu a nabídnout pomoc, radí psycholog

15. únor 2022

Psycholog Martin Pospíchal doprovází těžce nemocné pacienty a jejich blízké. Je spoluautorem knihy Touha žít, kterou napsal spolu se dvěma onkologickými pacienty.

psycholog Martin Pospíchal

„Není pro mě úplně uvěřitelné to, že lidé chtějí být jen pozitivní, i když tomu rozumím. Je v pořádku být naštvaný, ale zároveň si tam držet i to pozitivní. Léčba onkologického onemocnění je běh na dlouhou trať, být v tom sám není užitečné,“ radí psycholog a dodává, že je potřeba čas na radost i na smutek.

„Máme často mylnou představu, že oznámení nevyléčitelné diagnózy znamená konec, ale já mám klienty, kteří tady jsou tady ještě v řádu několika let,“ popisuje Pospíchal.

Změny ve vztazích

Častým tématem, které Martin Pospíchal řeší se svými klienty, jsou vztahy. „Naši blízcí jsou darem. Je pravda, že s příchodem onkologické diagnózy se mohou vztahy měnit. Mohou být zatížené tím, že je někdo v rodině nemocný. Mám také zkušenosti, že se lidé semknou a někteří klienti mluví o vyčištění vztahů,“ popisuje onkopsycholog.

Jak zvládnout strach? Jakých emocí je jako psycholog svědkem a jak je on sám zpracovává? Jak si při udržuje vyváženost mezi prací a osobním životem? A dokáže nemocným pomoci humor? O tom si poslechněte v rozhovoru Jarky Vykoupilové s Martinem Pospíchalem.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související