Jak jíst hranolky? Kdy je konzumovat příborem a kdy můžete použít prsty? Radí Ladislav Špaček
Hranolky jsou velmi oblíbenou přílohou. Ve fastfoodech běžně dostaneme pytlík hranolků, ale také při stolování v restauraci si je můžeme objednat jako přílohu k masu, ke steaku.
Jestliže máme hranolky jako přílohu, tak je jíme klasicky vidličkou. Někdy se hranolky dávají zvlášť na misce. V takovém případě si přesuneme na svůj talíř jenom porci, kterou bezprostředně sníme. Nedáváme si celou porci, abychom jí nezasypali talíř, ale postupně je odebíráme z misky na přílohy.
Jestliže jsme v nějakém fastfoodu, kde hranolky slouží jako samostatný pokrm, můžeme je jíst prsty. To znamená, že sáček hranolků patří pouze nám, nikdo jiný do něj sahat nebude, nemáme-li s sebou závistivou partnerku. Proto můžeme prstem vzít jeden dílek, namočit ho do kečupu, případně jiného dipu, a vkládat do úst. Ve fastfoodech je to naprosto běžné a nemusíme se tomu nikterak bránit.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.