Jak honba za snadným výdělkem hraběte zpustošila Kobylské jezero

10. únor 2015

Vydáme se do Kobylí na Břeclavsku. Věděli jste, že tato proslulá vinařská obec má i svou zajímavou rybářskou historii? Kdysi leželo hned vedle obce Kobylské jezero, jedno z největších na území Českého království. A právě kolem této vodní plochy se roku 1637 děly zajímavé věci.

Majitel panství hrabě Zdeněk ze Žampachu a Potštejna se kvůli zálibě v alkoholu a hazardu dostal do velkých finančních potíží. A příležitost na snadný zisk viděl právě v Kobylském jezeře plném ryb. Jenomže jejich zpeněžení jaksi nedomyslel. Ohromná vodní plocha odtékala sedm týdnů, všechny ryby uvízly v bahně a uhynuly. Kotlinou kolem obce se táhl nesnesitelný zápach z tisíců tlejících ryb. Kobylští i brumovští obyvatelé je museli zahrabávat, báli se při tom moru a nebezpečných nemocí.

Hrabě nakonec nic nevydělal a na následky svého divokého života za dva roky zemřel. Jezero po této divoké akci zůstalo 13 let úplně vyschlé a sloužilo jako pastviny. Znovu se naplnilo až díky mokrému roku 1650. Do dnešních časů se ale nedochovalo, ze všech map zmizelo v první půlce 19. století. Kdysi úspěšný chov ryb tak dnes připomíná už jen obecní znak. Tomu vévodí ryba protknutá trojicí šípů.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.