Jak funguje žebrání v Praze

5. únor 2007
Vaše téma

Je to smutné, ale je to tak. Mnozí Rumuni, Bulhaři, Ukrajinci, kteří u nás žebrají, jsou členem soukolí, které nevydělává těm konkrétním chudákům, ale peníze, které jim lidé hodí do kelímku, jdou dokonce do rukou někoho úplně jiného. Jak tedy funguje žebrání v Praze?

Ludvík KLEMA, Městská policie Praha:
Formy, jakými žebráci se, řeknu to, domáhali, nebo snažili získat finanční prostředky, byly od těch, řekněme, méně agresivních až opravdu po situaci, kdy vás obstoupí skupinka lidí a nějakým způsobem, poměrně nevybíravě vás přesvědčuje o tom, že byste jí měl přispět. My jsme v minulosti zaznamenali takový asi nejhorší způsob, a to byli rumunští azylanté, kteří používali děti jako nástroj k žebrání, kdy ty děti byly i pod vlivem prášků, a ve své podstatě hlavním cílem bylo vzbudit u těch zejména valutových cizinců pocit sounáležitosti, a ty děti ve chvíli, kdy byly pod vlivem prášků, tak samozřejmě byly unavené, křičely, brečely a mělo to velmi zásadní aspekt jaksi morální.

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Říká Ludvík Klema z pražské městské policie. Město se také z těchto důvodů rozhodlo razantně zasáhnout a v podstatě vymítilo žebrotu z centra města, a to díky obecní vyhlášce z roku 2000. Ta zakazuje kromě centra žebrat i obecně u některých objektů.

Ludvík KLEMA, Městská policie Praha:
Jsou to okolí církevních staveb, jsou to okolí nástupišť metra a dalších míst, kde, řeknu to, bez ohledu na to, v jaké městské části se nacházejí, tak je tato činnost omezena nebo zakázána.

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Během dne jste nám psali v reakcích na Vaše téma, že by se mělo žebrákům pomoci. Ale v dnešní době se v podstatě ani neví, kolik jich je. Proto se chystá veliká akce sčítání žebráků a bezdomovců.

Jiří JANEČEK, pražský radní:
Během dvou měsíců uděláme celoplošné mapování bezdomovců za účasti městských částí, městské policie, cizinecké policie, jsme v jednání s armádou o zapůjčení autobusu na snímkování kvůli TBC, ale i jiných chorob. Bude celkem dvacet týmů, proběhne to, pokud možno, v jeden den, aby se nám nepřesouvali během tohoto sčítání, a ti lidé, kteří budou chtít se vrátit do normálního života, podepíšou s námi jakousi smlouvu o sociální pomoci. A tam já jsem připraven jim maximálně pomoct.

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Říká pražský radní Jiří Janeček. A na závěr dovolte krátký vzkaz bývalého žebráka pana Karla.

pan Karel, bývalý žebrák:
To stačí jenom chtít tu práci najít. Já si myslím, že ty šance jsou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu