Jak flirtují muži aneb Zabírají svaly, nebo city?

26. říjen 2015

Jaké triky používají muži k tomu, aby se ženě zalíbili? Milan Knotek, který vyučoval sociální komunikaci na ústecké univerzitě, v rozhovoru pro ČRo Sever tvrdí, že mnoho komplimentů může ženu naopak otrávit. Vítězí naopak úsměv, nadhled, přirozenost a hlubší hlas.

Muži mají ve svém rejstříku mnohem méně různých signálů náklonnosti, než jejich protějšky. I když pánové nejsou tak rozmanití, jako dámy, tak ženám omezený počet triků obvykle stačí k tomu, aby situaci rozuměly. Jenom asi 15 % žen neumí z mužského namlouvání dobře číst, naopak problém má v téhle disciplíně plná třetina mužů.

Jak začínají flirt ženy a jak muži?

V úvodní fázi platí i u mužů podobné principy, jako u žen. Muž ve společnosti vyhledá ženu, která jej zaujala, a dívá se na ni. Nedělá to tak nenápadně jako žena, která vidí od přírody lépe do stran, než muž - muži na ženy prostě více a déle zírají. Některé ženy s tím mají problém a okamžitě si začnou kontrolovat a upravovat zevnějšek. Když se na ženu dívá dlouho starší muž, ženě to připomíná káravé a dohledové pohledy otce. Muži by si tedy měli dávat pozor na úvodní oční kontakt, který by neměl být delší než 4 až 5 vteřin. Potom je třeba pohledy opakovat v kratších intervalech.

S úsměvem jde všechno lépe…

Ženy používají úsměv o něco víc. Asi to souvisí s přirozenou rolí muže jako dominantního samce, lovce, siláka. Po seznámení se ale muži uvolňují a začínají se smát, protože se často snaží ženu dobře bavit. Když to shrneme, tak úsměv a oční kontakt jsou při flirtu společným jmenovatelem jednání obou pohlaví.

Čtěte také

Žena prodlouží linii těla, dá vyniknout křivkám a vnadám na hrudi, otevře se. Muž začne chodit nebo stát rovně, o něco pozvedne hlavu nebo bradu, vypne hruď a zatahuje břicho. Muži tím zdůrazňují svou velikost, sílu, dominanci, často před ženou používají i tzv. teritoriální gesta nebo postoje, aby dali najevo, že jim prostor, ve kterém se právě pohybují, patří.

I podání ruky patří k flirtu

Muži by si měli dát velký pozor, jak ženě ruku podají – nesmí to být dominantní podání ruky hřbetem dolů, což často dělají manažeři, aby zdůraznili sílu a poziční převahu. Pozor také na drtičku rukou a leklou rybu. I na mladé slečny velmi dobře zapůsobí starosvětské políbení ruky, toho by se mladí muži neměli bát a měli by to zařadit do svého rejstříku. Budou překvapeni, jak to funguje.

Jaké největší chyby při flirtování muži dělají?

Je jich hodně. Od špatného podání ruky, přes příliš dlouhé pohledy na ženu v první fázi seznamování až třeba po neschopnost říci cokoliv vtipného nebo přirozeného. Často se muž rozpovídá o svých úspěších, společenském statusu, moci, penězích. Chvástání inteligentní ženu odradí.

Daniel Craig v bondovce Skyfall

Pokud jsme v něčem dobří, dávkujme to po malých částech. Ženy mají rády tajemství, otazníky, které zvyšují příjemné napětí. Muž by neměl hned na ženu všechno „vybalit“. Je vhodné si něco nechat do příštího setkání a nevyložit karty se všemi trumfy.

Tón a barvu hlasu hraje při flirtu roli

Průzkumy ukázaly, že větší šanci mají muži s hlubším hlasem. Není to žádné překvapení, protože příroda mladým mužům v době dospívání, když je začíná připravovat na roli zploditele potomka, takový hlas naděluje. Naopak ženy hovoří při vzrušení hlasem vyšším.

Komplimenty. Jak má s nimi při flirtování muž zacházet?

I tady platí všeho s mírou. Když muž okamžitě začne zasypávat ženu chválou, tak se jí to bude určitě líbit, nicméně je to tak průhledné a účelové, že z toho nakonec asi nic nebude. Muž může být úspěšný, pokud na ženě pochválí decentním způsobem, nenuceně a ještě lépe v nějakém kontextu, cokoliv. Stačí, když třeba jen řekne, že je na dámě něco zajímavého.

Pokud jsme si vyhlédli ženu, flirtujeme s ní, zahrnujeme jí svou pozorností i komplimenty, všechno zkazíme jednoduše tím, že nějaký kompliment vyslovíme v její přítomnosti vůči jiné ženě. Tohle ženy prostě nestrpí.

Další pravidlo – když muž začne padat ženě lidově řečeno hned k nohám, a s tím komplimenty úzce souvisejí, může to být kontraproduktivní. Žena si pak muže tolik neváží, není pro ni zajímavý. Měla by vědět, že i ona se musí trochu snažit. Muž by měl být trochu nepřístupný, zvyšuje to jeho cenu.

Zvýší muž své šance, když je výborně oblečen?

Určitě zvýší, ale není to samospasitelné. Pokud není oblečení v souladu se svou osobností a chováním, žena většinou pozná, že je to účelová póza. Lepší je mít džíny a tričko a chovat se přirozeně, než si vyrazit v nóbl oblečení a neumět podle toho vystupovat.

Můžeme se ženy při flirtování dotýkat?

Můžeme, ale má to svá pravidla. Před seznámením v první fázi a krátce po seznámení bych to mužům nedoporučoval. Pokud však máme pocit, že ženu zajímáme, už si s ní chvíli povídáme nebo dokonce tancujeme, letmé dotyky jsou naopak vítané a účinné.

Mám na mysli např. krátké přiložení dlaně na rameno jakoby nenápadně doplňující vzájemnou konverzaci, které naoko slouží jako gesto udržující naši řeč plynulou. Tohle ženy dělají běžně. Když už jsme u dotyků – odborníci uvádějí, že když žena odstraní muži rukou smítko ze saka nebo mu upraví kravatu, je to důkaz jejího zájmu o něj.

Upravují si muži také oblečení, když se v blízkosti objeví zajímavá žena?

Jakub Kraus - Muž roku 2015

Upravují. Zkontrolují uvázání kravaty, nebo zda jim dobře sedí límeček, někteří si zastrčí vepředu příliš vytaženou košili, velcí gentlemani povytáhnou z rukávu manžetové knoflíčky. Mladší muži si také někdy rychle prohrábnou rukou vlasy jako ženy.

Některé chytré knížky referují o tom, že když chce muž ženu zaujmout, rozkročí se více, než je obvyklé a dá najevo své mužství. To dělají všichni primáti, tedy i opice. Doprovodným jevem bývá zasunutí palců za opasek. Feministky a jiné nezávislé ženy činí někdy totéž jednou rukou.

Mají vůbec muži v rejstříku svádění něco nenápadného a účinného?

Mohou mít. Když jsme v Českém rozhlasu Sever měli pořad o etiketě, hovořili jsme o tzv. zrcadlení. To je způsob chování, kterým nenápadně, s mírným zpožděním, napodobujeme postoje, výrazy tváře a gesta svého protějšku. Když se třeba žena dotýká vlasů, udělejme to za chvíli taky, držme skleničku jako ona, posaďme se podobně, jako ona, zvedněme obočí jako ona, ale prosím nenápadně. Funguje to úžasně, druhému člověku je s námi dobře… a vůbec neví proč.

Od přírody nám totiž jsou nejsympatičtější lidé, kteří jsou nám podobní, vizuálně i v chování. To je vyzkoušeno stovkami výzkumů a testů, dokonce i na kojencích.

Když je muž krásný kulturista, potřebuje vůbec všechno to, o čem jsme mluvili?

Ženy mají takové typy mužů samozřejmě rády, hlavně, když chtějí cosi krátkého a nezávazného. V případě, že ale žena uvažuje o dlouhodobém vztahu s takovým mužem, začíná váhat, protože velké svaly značí, že se muž příliš věnuje sám sobě, své fyzické kráse. Žena chce mít pocit, že jeho pozornost bude spíše zaměřená na ní.

Jaký je největší rozdíl ve flirtování mužů a žen?

Největší rozdíl spatřuji v samotném základu – muži chtějí při namlouvání působit silným dominantním dojmem a ženy naopak dojmem lehce poddajným, aby mužům dali najevo, že mohou být dostupné.

Mé největší doporučení mužům: nebojte se projevit své emoce, a to i ve formě určité slabosti. Ženy stojí o muže, kteří umějí prožívat. Muž má při namlouvání vyhráno, když dokáže projevit nadhled, ale to se nedá příliš naučit, protože jde spíše životní postoj.

autor: mkt
Spustit audio