Jak být vynálezcem nebo architektem? To se učí malé i větší děti na příměstských táborech v Brně

Probudit v dětech zájem o techniku a kreativitu chtějí pořadatelé letních příměstských táborů v Brně. Skupina, která si říká Prototýpci, dětem ukazuje, jak si můžou sami něco vyrobit a nepotlačovat u toho vlastní fantazii. Pomáhají jim s tím roboti a další elektronika, ale taky obyčejná jehla s nití. A to třeba u přešívání starých plyšáků.

„Ten suchý zip tam budeš muset přišít, to bude těžký.“ Veronika Šancová ukazuje malé holčičce, jak přišít suchý zip do rozpáraného a vykuchaného plyšáka hnědé kočky. „Budu z toho vyrábět kabelku,“ plánuje slečna. „Než se pustí do práce, tak zakreslují, jak ten plyšák bude později vypadat. A tam už je učíme, aby si dokázali rozvrhnout svoji práci.“

Děti stojí u stolu, na kterém je vysypaná hromada starých plyšových hraček. Ty přešité už vypadají třeba jako krteček s ptačí hlavou, je tu i motýloprase, šmoulodrak. Velkého medvěda párají zezadu kluci Honza a Oskar, aby si z něj vyrobili kostým.

Letní příměstský tábor v Brně

Na dalším stanovišti děti kreslí barevnými fixami čáry na papír, jsou to trasy pro malé kulaté roboty na kolečkách, kteří čtou sekvence barev jako příkazy, aby něco udělali.

Jsou to vlastně základy programování, jak říká další vedoucí Tomáš Hájek: „Můžeš tím vykládat příběh – třeba i pohádku o červené Karkulce. Zastavila se s vlkem, tak se robot zastaví na tři vteřiny, pak dostala strach a utíkala.“

A v další části klubovny je na zemi vyřazená elektronika. Počítače, rychlovarná konvice, klávesnice, myš. „Spousta dětí neví, jak vypadá uvnitř kávovar nebo topinkovač a myslí si, že je to plastová krabice, kde se to ohřeje.“

Letní příměstský tábor v Brně: Robot bliká a čte sekvence barev, podle nich se chová

Tábory Prototýpků mají v dětech vzbudit zájem o techniku i kreativitu. Jeden den tu stavěli třeba most ze špachtlí podle Leonarda da Vinciho, jiný den jim zas přednášel o svých výtvorech brněnský vynálezce. „Chceme, aby lidé popsali, jak ten kreativní proces probíhá a že to není vždycky úplně hladké – děti musí být připraveny i na ty zádrhely. A z chyb se radujeme,“ říkají lektoři.

Děti, které to na příměstském táboře baví, se pak můžou i ve školním roce zapojit do dalších aktivit Prototýpků, které pořádají v kreativním centrum KUMST v centru Brna, které spadá pod jihomoravskou inovační agenturu JIC. Zájem rodičů i dětí je čím dál větší.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související