Jak bude vypadat vedení brněnských městských částí? Nejméně v pěti čtvrtích se radnice promění

26. září 2022 15:50

Většina městských částí Brna už má téměř jasno o tom, kdo u nich bude vládnout. V centrální čtvrti Brno-střed vše směřuje k tomu, že ji dál povede ODS a ANO, tentokrát ale bez lidovců. Ve funkci starosty by tak dál pokračoval občanský demokrat Vojtěch Mencl. Jak to vypadá ve zbylých čtvrtích?

Vedení radnic se zcela určitě promění v Maloměřicích a Obřanech, tam ve volbách pohořela současná lidovecká starostka Klára Liptáková a na spolupráci už se dohodl vítěz voleb, občanské sdružení PRO Maloměřice a Obřany, s občanskými demokraty. Do konce týdne by mělo být jisté, kdo bude starostou.

Změna nastane i v Bosonohách, tam Miroslava Sojku z ČSSD s nejvyšší pravděpodobností nahradí lidovec Martin Černý z uskupení Pro Lepší Bosonohy. Dlouholetý nezávislý starosta Jehnic Václav Šicha také téměř jistě skončí, vládnout by tam měl lídr nezávislého Společně v Jehnicích Robert Charvát.

V Židenicích už je jasné, že starostou bude dřívější místostarosta Petr Kunc z Hlasu pro Židenice, domluvil se s hnutím ANO a KDU-ČSL.

Dlouholetý starosta Vinohrad Jiří Čejka – dřív sociální demokrat, nyní nezávislý – tentokrát neudělal nejlepší výsledek. V této čtvrti uspělo PLUS pro Vinohrady a SPOLU pro Vinohrady, což jsou nezávislí s ODS a KDU-ČSL, kteří jednají s dalšími nestraníky z uskupení Vinohrady Společně. Kandidátem na starostu by mohl být lídr PLUS Jiří Karásek nebo lidovkyně Jitka Ivičičová.

Nový starosta bude vládnout taky v Žabovřeskách. Lucie Pokorná, zvolená původně za ANO, ale pak kandidátka za ČSSD volby nevyhrála. Starostou bude zřejmě Filip Leder za koalici lidovců a starostů, o koalici bude jednat s hnutím ANO a Společně ODS a TOP09.

Kde zůstanou stejní starostové nebo starostky?

V Medlánkách drtivě vyhráli Občané pro Medlánky, obsadili dvanáct křesel z patnácti a starostou zůstane Michal Marek. V Žebětíně taky zůstane jasný vítěz voleb Vít Beran z KDU-ČSL, načíná tak už sedmé volební období ve funkci. Ořešín dál povede nezávislý starosta Jan Levíček. V Komíně si mandát udržela zelená starostka Milada Blatná. V Tuřanech bude pokračovat Radomír Vondra z hnutí STAN, který kandidoval za uskupení Žijeme zde. Ve Slatině opět obhájil křeslo Jiří Ides z ČSSD, dosud koaliční lidovce ale vymění za ODS a ANO, zdůvodňuje to pokusem o změnu pohledu na vedení městské části. Kníničky dál povede nezávislá starostka Lenka Ištvanová. A v Ivanovicích zřejmě bude dál vládnout starostka Jana Bohuňovská z ODS. V Chrlicích to zase bude opět nezávislý starosta Lukáš Fila. Změna nečeká ani Bohunice, tam opět zůstane starostou lidovec Antonín Crha.

Co další brněnská sídliště?

Ve Starém Lískovci ve své kanceláři zůstane starosta Vladan Krásný z ODS. Sousední Nový Lískovec dál povede Jana Drápalová ze Strany zelených, respektive Tří oříšků pro Lískovec. Kohoutovice má zájem opět vést starosta Jakub Hruška z KDU-ČSL ve spolupráci s ODS. V Bystrci volby vyhrál dosavadní starosta Tomáš Kratochvíl z ČSSD, vyjednává o pokračování koalice s ANO a ODS. Líšeň si udrželi taky sociální demokraté, Břetislav Štefan jako starosta preferuje vytvoření širší koalice, s dalšími stranami jako ODS a TOP 09 nebo ANO chce jednat.

Vyjednávání na magistátu

Na poskládání některých koalic v městských částech má vliv i vyjednávání o koalici na magistrátu. Projevuje se to třeba v Brně-severu, tam sice už vítěz voleb a starosta Martin Maleček z hnutí SOL řekl, že vytvořil dvojblok s lidovci, ale nebrání se ani trojkoalici, v úvahu připadá ODS, ANO či Piráti a Zelení. To ale uvidí až po vyjednání koalice v Brně.

Obdobná situace je v Řečkovicích a Mokré Hoře. Sociální demokrat Marek Viskot chce pokračovat ve spolupráci se stejnými stranami jako doteď, otazník je ale nad současným místarostou Reném Černým z hnutí ANO, který kandidoval na primátora a vyjednává o koalici s primátorkou Markétou Vaňkovou z ODS.

A kde zatím není vůbec jistá situace?

V Černovicích by ráda dál vládla starostka Petra Quittová z hnutí STAN a vytvořila širokou koalici, kterou by obešla vítěze voleb Společně pro Černovice s bývalým starostou Ladislavem Kotíkem. Obě uskupení se teď snaží získat většinu. Nepřehledná je i situace na Brně-jihu kde není jisté, zda zůstane starosta Josef Haluza z ČSSD. V Králově Poli se spojí ODS a hnutí ANO. Víc hlasů získala občanská demokratka Andrea Pazderová, která by mohla nahradit dosavadní starostku Karin Karasovou z ANO, na tom se teď ještě domlouvají. V Jundrově vyhrála Ivana Fajnorová ze Strany zelených, kdo radnici povede, ještě není jisté. Kdo bude starostou Útěchova zatím taky nevíme, volby tam vyhrál kandidát Petr Holík za uskupení Útěchov jinak a porazil dosavadního nezávislého starostu Zdeňka Drahoše.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související