Jablečné koláčky v pivním těstíčku s přelivem z lesního ovoce a vanilkovou zmrzlinou

Recept na tento sladký dezert nám prozradil šéfkuchař restaurace Jelínkova vila ve Velkém Meziříčí – Milan Hotárek. Přímo v restauraci najdeme také minipivovar. Dříve se jmenoval Malostránský a byl vystavěn a zprovozněn v průběhu let 2003 až 2004.

První vaření piva tam proběhlo na Velký pátek 9. dubna 2004. Pivovar tím navázal na staletou tradici vaření piva ve Velkém Meziříčí, která zanikla v únoru 1949. Maximální možnou varnou produkcí 4.000 hektolitrů piva ročně se řadí do kategorie minipivovarů.

Pivo se v Jelínkově vile vaří tradiční rukodělnou metodou a poctivou českou cestou "varna – spilka – sklep". Toto pivo získalo už mnoho ocenění a hostům chutná. Základní – trvalou nabídku tvoří světlý a tmavý ležák. A my ho využijeme pro těstíčko na jeden tamní dezert.

Šéfkuchař restaurace Jelínkova vila ve Velkém Meziříčí - Milan Hotárek

Ingredience na 1 porci:

1 větší pevné jablko
1 dcl černého piva
trochu hladké mouky
1 vejce
trochu omastku na smažení
hrnek lesního ovoce (čerstvého/mraženého)
sklenička červeného vína

Postup:

Jablko oloupeme, zbavíme ho jádřince a nakrájíme na půl centimetru silná kolečka tak, aby ve středu zůstal otvor po jádřinci. Následně plátky jablek obalíme v hladké mouce, aby se těstíčko na kroužky dobře chytalo.

Mezitím si z 35 g hladké mouky, 1 dcl černého piva a 1 rozkvedlaného vejce připravíme husté těstíčko na obalení. Do těstíčka ponoříme jablka, důkladně obalíme a smažíme na pánvi ve větší vrstvě středně rozpáleného oleje. Jablíčka by měla plavat, aby se nepřipalovala a je nutno je během smažení obrátit. Jablka smažíme do zlatova a na zkus by měla být křupavá. Pak necháme okapat na ubrousku.

Jablečné koláčky v pivním těstíčku s přelivem z lesního ovoce a vanilkovou zmrzlinou - detail

Dále si v kastrůlku svaříme hrnek lesního ovoce s malou skleničkou červeného vína. Připravíme si tak hustou omáčku z lesního ovoce.

Jablečné koláčky podáváme pocukrované moučkovým cukrem, přelité omáčkou z lesního ovoce a s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme pokapat i čokoládou.