Izidor z Konic

Přidáme kakao a nastrouhané ořechy. Dobře promícháme, přidáme rum a strouhanku a opět promícháme

V říjnové gastroabecedě zůstalo volné písmenko I, protože Zuzka Plíšková recept začínající na toto písmeno nenašla. Zapojila do hledání posluchače Apetýtu a to se vyplatilo. Díky tomu vám přinášíme recept na dezert od Zdenky Štěpanovské ze Znojma, který má hned dvě náplně.

Budete potřebovat:

plát:
150 g tuku
150 g cukru
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
1 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
120 g strouhaných ořechů
70 g hladké mouky

1.náplň:
200 g strouhaných ořechů
100 ml rumu
3 lžíce práškového cukru
1 vanilkový cukr

2.náplň:
6 žloutků
2 lžíce kakaa
100 g cukru
200 g másla

navíc:
čokoláda na polití
marmeláda

Postup:

1. Na plát nejprve utřeme tuk s cukrem, přidáme žloutky, kakao, ořechy, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.

2. Rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.

3. Po vychladnutí potřeme marmeládou.

4. Smícháme suroviny na první náplň a rozprostřeme na marmeládovou vrstvu.

5. Na přípravu druhé náplně nejprve šleháme žloutky s kakaem a cukrem nad parou do houstnoucího krému.

6. Necháme vychladnout.

7. Máslo utřeme a postupně do něj vmícháme vychladlý krém.

8. Rozetřeme na ořechovou náplň a polijeme čokoládovou polevou.