Ivo Jahelka: Perličky z právních spisů jsou anekdoty života

30. září 2021

Zpívající právník Ivo Jahelka umí s humorem sobě vlastním zhudebnit příběhy ze soudních síní. Jeho písně mají převážně veselé texty, najdeme mezi nimi ale i ty vážnější. Ivo Jahelka totiž nechce posluchače jenom bavit, snaží se právní prostředí také popularizovat.

Schopnost zrýmovat a zhudebnit příběhy, které často obsahují velké množství textu, má Ivo Jahelka asi dánu v genech. „Nic jsem pro to neudělal, je to dar, který mi byl dán,“ konstatuje.

Při soudních jednáních ale svůj dar raději nevyužívá. „U soudu bych si to nedovolil, soudní prostředí má svá pravidla a podle zákonů o advokacii se musím vyjadřovat střízlivě a seriózně. V soudní síni jsem v pozici advokáta, tam se ta moje druhé profese hudebníka odděluje,“ vysvětluje Ivo Jahelka. Několikrát se mu však stalo, že si ho klienti chtěli najmout jako právníka, protože ho znali právě jako písničkáře a to vždy přivítal.

Balada in Trabanti

Příběhy, které Ivo Jahelka zhudebňuje, pocházejí nejčastěji ze soudního prostředí. Některé si našel sám, jiné mu posílají kolegové a zásobují ho i posluchači: „Kolegové mně zajímavé protokoly dodávají často, zrovna nedávno mi jeden nový poslal kolega z Jihlavy. Skočil jsem po něm jako ryba po návnadě, už jsem ho zhudebnil a těším se, až ho posluchačům zahraju,“ přibližuje vznik svých písní Ivo Jahelka.

Někdy však mají jeho písně nečekaně humornou i dohru, jak se stalo třeba v případě písničky Balada in Trabanti, která popisuje akt lásky ve stejnojmenném vozidle. „Píseň se stala inspirativní pro jednoho posluchače, který se rozhodl zjistit, zda lze vůbec tento akt v trabantu zrealizovat. Zkoušel to podniknout v trabantu s manželkou v zavřené garáži a potom mě podrobně informoval. Zjistil prý například, že v dané situaci mohla žena v trabantu troubit jenom nohou levou, já zpívám o noze pravé. Musel jsem ho ujistit, že je v tom jistá básnická licence, ale základ všech mých balad je pravdivý,“ směje se Ivo Jahelka.

Soudili se

O jiném druhu písní Ivo Jahelky vypovídá například text písničky „Soudili se“. Patří mezi vážnější písně, které se v jeho repertoáru také najdou. Ivo Jahelka se totiž snaží i o osvětu a poukazuje na to, jak jsou někdy právní spory úplně zbytečné. „Bohužel je to mnohdy smutné konstatování. Ne, že bych takových písní měl moc, ale na každou desku jsem vždy jednu vážnou písničku dával. Také je hraji na koncertech. Chci, aby se posluchači trochu zamysleli. Myslím, že to i oceňují, protože najednou slyší něco, co se jich v bytostné rovině týká,“ vysvětluje Ivo Jahelka.

Zpívající právník ale nemá touhu psát více vážných písní. Je přesvědčený, že v dnešní době je lepší psát písně hlavně veselé, protože starostí má každý až nad hlavu.

Pokud vás zajímá, na jaké nové písně Ivo Jahelky se můžete těšit a kde k nim Ivo Jahelka našel inspiraci, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio