Ivančice usilují o rekonstrukci židovské synagogy. Pomoci by mohly peníze z Norských fondů

16. březen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Vedení ivančické radnice žádá o desítky milionů korun z takzvaných Norských fondů. Několik let usiluje o rekonstrukci tamní židovské synagogy. Sloužit by měla po opravě jako knihovna. Ta totiž nyní sídlí v jednom domě společně s mateřskou školou a její kapacita není dostatečná.

Při pohledu na podlahu opuštěné synagogy jsou vidět železné patky. „Státní podnik Klenoty tady měl sklady. Zbytky po vzpěrách ocelových sloupů, které držely ocelovou podlahu mezistropu, což úplně převrátilo dispozici budovy,“ říká nezávislý místostarosta Roman Sládek. Před několika lety jí dělníci udělali novou střechu. Statici celou synagogu zajistili také speciálními lany. Nyní tak zbývá jen upravit interiér.

Z židovské synagogy v Ivančicích má být knihovna, kapacita té současné je nedostatečná

„Schodiště, které vede na ochoz, se trhalo od hlavní budovy. To se připnulo ocelovými lany taky. Bude se rekonstruovat i ochoz. Ve většině případů zůstane zachován. Pouze se doplní prvky, které chyběly. Tady v tom jednom místě je to shnilé, tam jsme dělali mykologický rozbor, kde se projevila dřevomorka.“

Rekonstrukce synagogy by měla vyjít na 40 milionů korun

S tím vším mají pomoct peníze z takzvaných Norských fondů. Ty podporují různé kulturní, sociální, ale také ekologické projekty. Právě obnova prozatím nepřístupné kulturní památky v Ivančicích zapadá podle vedení města do projektů, které by mohly fondy podpořit. „Bude to něco kolem 40 milionů korun. Uvidíme zhruba za půl roku, jak to všechno dopadne,“ doplňuje Sládek.

O podobnou částku z Norských fondů žádá také Muzeum města Brna. Společně s městem chce opravit Arnoldovu vilu. Vzniknout by v ní mělo takzvané Centrum dialogu, které se má věnovat česko-německo-židovské historii Brna. Prostor bude sloužit také jako galerie, studovna či kavárna.

autor: tip
Spustit audio

Související