Investice loni poklesly o dvě miliardy

2. červen 2003

Investoři v Jihočeském kraji loni vynaložili na pořízení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku 13,589 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamená pokles téměř o 2,3 miliardy.

Nižší investice byly v rámci ČR pouze v Karlovarském, Libereckém a Pardubickém kraji. Nejvíce přitom klesly investice ve zpracovatelském průmyslu, kde se meziročně snížily o více než 1,2 miliardy korun.

Přestože v minulosti nepatřily jižní Čechy mezi oblasti s výrazným zastoupením strojírenství, v posledních letech směřuje právě do tohoto odvětví největší objem investičních prostředků. Nejvíce investují dodavatelé automobilového průmyslu, kteří loni na pořízení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku vynaložili 1,253 miliardy korun. Mezi nejvýznamnější podniky v tomto odvětví patří Robert Bosch, TRW-DAS, ČZ Strakonice a Dura Automotive. Více než společnosti z oboru výroby dvoustopých motorových vozidel loni investovaly jen firmy z oboru výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody. Ty utratily 1,364 miliardy korun. Vedle těchto odvětví převýšily miliardu korun také investice v potravinářství a ve zdravotnictví, veterinárních a sociálních činnostech. Nejvyšší investice byly na Českobudějovicku, kde dosáhly 5,842 miliardy korun. Naopak nejnižší byly tradičně na Prachaticku, kde činily jen 582 milionů korun. Z hmotných investic, které loni v Jihočeském kraji představovaly 13,229 miliardy korun, připadlo 7,59 miliardy korun na nové stroje, přístroje, zařízení a dopravní prostředky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio