Interaktivní mapa vám řekne, jak se bydlí v jednotlivých částech Brna

Nová webová aplikace ukazuje, kde se v Brně dobře bydlí.

Zvažujete stěhování do Brna a nevíte přesně kam? Poradí vám nová webová aplikace odborníků z Mendelovy univerzity.

Ti dali dohromady data od ministerstev nebo České statistického úřadu a vytvořili mapu, která ukazuje, kde se dobře bydlí. V potaz bere stránka nejen ceny nemovitostí, hluk z dopravy ale také třeba, jak daleko je od domu pošta nebo kontejner.

Stránku najdete na adrese www.brno.ml. „Tam uvidíte základní mapu a na té mapě jakýsi předefinovaný index, který Vám rozdělí jednotlivé domy, které v Brně jsou, podle různých barev – od červené vlastně po zelenou. A čím ten index je více zelený, tím to znamená, že je to místo pro Vás vhodnější na bydlení,“ popisuje aplikaci spoluautor David Procházka.

Kdo se chystá do Brna stěhovat a město nezná, zjistí z mapy takové údaje, jako je například hlučnost, vzdálenost hromadnou dopravou od centra nebo kriminalita v okolí.

„Začnu tím, že si zvolím ty svoje preference. Otevřu si nastavení a mezi šest základních kategorií rozdělím ty svoje preference – je to životní prostředí, je to sociální statut, bezpečí, kultura, oddech, relaxace, nákup a služby a poslední kategorií je doprava. Rozdělím si tedy ty svoje body, potvrdím své nastavení a v tenhle okamžik se mapa přerozdělí, jednotlivé budovy se přebarví podle mého osobního nastavení,“ upřesňuje použití mapy Procházka.

Hodnocení konkrétního domu na Mendlově náměstí.

Když se podíváte například na sídliště Vinohrady, v okolí základní školy na Mutěnické červeně svítí doprava MHD. „Je to proto, že hromadnou dopravou na Českou zabere cesta 32 minut, což je pravděpodobně mnohem více než z jiných částí Brna,“ upřesňuje autor aplikace Mikuláš Muroň.

Interaktivní mapu vytvořil student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity jako diplomovou práci. Aplikace využívá velké množství veřejně dostupných datových zdrojů jejichž zobrazení by ale pro uživatele bylo matoucí. Proto je hodnocení zjednodušeno do barevné škály od zelené, tedy nejlepší, až po červenou, tedy nejhorší situaci.

Aplikace v současné době mapuje pouze území města Brna, podle autorů je ale možní ji rozšířit i na další oblasti.

autoři: Tereza Kadrnožková , ska
Spustit audio