Instrumentarium pomůže při operacích nádorů mozku u malých dětí

Nová moderní sada nástrojů pro dětskou neuro-mikrochirurgii umožní lékařům v Dětské nemocnici Fakultní nemocnice Brno přesnější operace nádorů mozku, míchy a vrozených vad. Špičkové instrumentarium poslouží zhruba u dvou až tří stovek operací ročně.

Lékařka Eva Brichtová právě uděluje poslední pokyny před začátkem operace Chiariho malformace u čtyřletého chlapce. Kvůli této vrozené vývojové vadě se dítěti v oblasti krku hromadí mozkomíšní mok, který tlačí na mozek.

„Hrozí rizika, která jsou spojena s útlakem mozkového kmene, výpadek dechu, popřípadě poruchy srdečního rytmu, což jsou život ohrožující komplikace,“ říká Eva Brichtová.

„Principem operace je dekomprese, to znamená uvolnění jak kostěné, tak tvrdé pleny mozkové a míšní na přechodu krku a páteře, aby docházelo k lepší cirkulaci mozkomíšního moku, aby nebyl utlačen mozkový kmen,“ popisuje lékařka.

Nástroje by měly každý rok pomoci u 300 operací

Podobných operací dělají chirurgové po celé zemi asi jen pět ročně, nové instrumentarium ale poslouží i při jiných typech zákroků, především pak u nádorů mozku a míchy nebo vrozených vad u dětí.

„Samozřejmě že operace u dětských pacientů jsou náročnější, nicméně pokud se vyskytnou příznaky v dětském věku, je potřeba nečekat do dospělého věku, ale operovat, když se ty příznaky objeví,“ dodává Brichtová.

Celkem by tato sada nástrojů mohla být nápomocna až u tří set operací ročně, jak vysvětluje mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová:

„Toto nové špičkové instrumentarium jsme si mohli pořídit díky finančním prostředkům ve výši skoro čtvrt milionu korun, které jsme dostali od Nadačního fondu Kolečko. Nástroje podobného typu jsme v nemocnici již používali, ale nově zakoupené jsou modernější a lepší.“

Ve spolupráci s nadačním fondem plánují lékaři pokračovat i nadále.

autoři: dab , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio