Institut klinické a experimentální chirurgie v Praze

14. červen 2006
Vaše téma

Už jsme částečně zabrousili do historie IKEMu, která se začala psát v roce 1971. Právě o Institutu klinické a experimentální medicíny je náš celodenní seriál. Od roku 1971 se IKEM relativně hodně změnil, co mu určitě zůstalo je přívlastek jedné z nejlepších nemocnic v republice. Jak si vlastně vede v současné době?

Vítko: IKEM se zabývá jednak výzkumem a také léčením nemocných s kardiovaskulárními onemocněními, transplantacemi životně důležitých orgánů a je tady Centrum diabetologie a poruch metabolismu.

Říká doktor Štefan Vítko, ředitel institutu. Ale v IKEMu nejde jen o práci s pacienty, ale i o medicínský vývoj - proto také Institut klinické a experimentální medicíny.

Jaké experimenty se v IKEMu provádí?

Je jich celá řada, velká část se například týká transplantací nebo, u nás bohužel hodně rozšířené nemoci, diabetu. Jak říká doktor Vítko, IKEM má i své diabetologické centrum, jehož součástí je mimo jiné i klinika diabetologie. Tam právě v této době zkouší revoluční metodu, transplantaci Langerhansových ostrůvků. Co se pod tímto asi pro mnohé laiky tajemným názvem skrývá nám přiblížil šéf kliniky diabetologie doktor František Saudek.

Saudek: Langerhansovy ostrůvky jsou drobné orgány uložené ve slinivce břišní, které produkují inzulín a to tak, že vnímají přesně hladinu krevního cukru ve svém okolí a podle potřeby ho uvolňují. Tuto činnost se snaží pacient s diabetem napodobit tím, že odhaduje nebo si měří svou hladinu krevního cukru a podle ní se snaží inzulín vhodně dávkovat. Langerhansovy ostrůvky to ale dovedou mnohem lépe.

Takže to je velká naděje pro nemocné cukrovkou, ale aby se před IKEM nedělali fronty zájemců o transplantaci, tak je potřeba říci, že jde zatím o operace v pokusné fázi, do této doby byly provedeny jenom čtyři.

Je IKEM přístupný pro každého pacienta?

Je pravda, že kolem tak špičkového pracoviště jakým Institut klinické a experimentální medicíny bezesporu je vznikají fámy, že to je zařízení pro ty nejnáročnější případy. Není ale tomu tak. IKEM je otevřen všem, jediným "filtrem" pacientů je doporučení lékařů - ale to funguje v každé nemocnici - jestli je pacient vhodný pro to konkrétní zařízení, zda by mu jinde nepomohli lépe. Je to stejné jako s umístění do lázní nebo do jiného zdravotního zařízení.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu