Igor Orozovič: Pomalých písniček u piana můžete napsat hodně. V tvorbě se snažím překračovat komfortní zónu

24. duben 2023

Herec s angažmá v Národním divadle a také zpěvák, autor písní i sběratel gramofonů – to je Igor Orozovič. Plánuje vydání svého prvního sólového alba a nejraději prý zpívá po boku svých hereckých kolegyň.

„Mám pocit, že hodně herců má blok zpívat před lidmi,“ komentuje spojení profese herce a zpěváka Orozovič. „Mně – a je to tím způsobem, jak udělám hudbu a jakým způsobem nad tím uvažuji – vyhovují zpěvačky, které jsou původně herečky. Ale našel Anetu Langerovou, která si to charisma a názor na svět zachovává a nazpívali jsme spolu písničku Je to dávno – je velmi křehká a Anetě to hlasově moc sluší.“

Když se řekne šanson, tak si asi vybavíte Hanu Hegerovou. Mohl by být Igor Orozovič budoucím šansoniérem, který by se nějak zapsal do povědomí lidí? „Mám k tomu blízko jako většina herců, protože je to právě něco mezi, ale zároveň se tomu sám vyhýbám, protože mě to svádí k retro tvorbě. Vyrostl jsem na Hapkovi a Horáčkovi, to je národní poklad,“ přiznává zpěvák.

„Člověk se těm svým vzorům přibližuje, ale zároveň už je zase doba, kdy je potřeba jít dál. A nechci, aby to bylo zaprášený. Právě to slovo šanson si u nás získalo svůj a význam, ale není to úplně přesný nebo už dneska je ta fúze všeho mnohem větší.“ Dodává, že s každou písničkou se i v sobě snaží otevřít něco nového.

„Pomalých písniček u piana může člověk napsat hodně a tak se snažím překračovat svoji komfortní zónu,“ doplňuje.

Proč otálel se založením vlastní kapely? A co říká o své lásce ke gramofonům? Poslechněte si Apetýt.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související