I seřvání může pomoci, říká tenistka Lucie Šafářová

10. březen 2015

Trenér musí poznat, kdy ze mne něco vymáčkne a kdy to nejde, svěřila se tenistka Lucie Šafářová. Někdy musí i zakřičet, přiznává. Na žebříček WTA se dostala před jedenácti lety a její hvězda stále stoupá.

Po nedávné výhře v Dauhá v Kataru zbývá osmadvacetileté rodačce z Brna krůček, aby se dostala mezi desítku nejlepších tenistek světa. Mezi tréninkem si našla čas na setkání s posluchači Českého rozhlasu Brno a v pořadu Apetýt moderátorce Marcela Antošové prozradila, jak vypadá taková příprava na velké turnaje.

A jaké je třeba právě ono netradiční soužití hráče s trenérem. Oba spolu tráví obrovské množství času - mnohdy 24 hodin denně.
"Musí tam být výjimečný vztah," přiznává tenistka. Vzpomíná na turnaj, při němž ji její nynější trenér Rob Steckley seřval, když na turnaji v Pekingu prohrávala a byla na pokraji sil.

A pomohl jí tím - byť na něj byla část zápasu naštvaná, zápas vyhrála. "Trenér musí poznat, kdy ze mě něco vymáčkne a kdy to nejde, kdy je třeba obejmout a utěšit. I takové časy jsou," svěřila se. "Přístup musí být individuální," dodává.

O to těžší pro hráče je, když přijde čas na změnu trenéra, aby mu ten nový přinesl nové postřehy a nové zkušenosti. Lucie Šafářová má za sebou takových změn několik. Je ale hrdá, jak je zvládla. "Do dnešní doby jsem se všemi bývalými trenéry a trenérkou zadobře, ráda s nimi zajdu na kafe," dodává tenistka.

K antukovým hřištím tíhla odmala. "Prostě jsem žila na tenisových kurtech, pořád jsem trénovala každý den," prozradila posluchačům o svém mládí v Brně či v Prostějově.

A pak přišel mezník: první profesionální zápas. Jak se vlastně z člověka stane profesionální tenista? Podle Lucie Šafářové je to na některém z menších turnajů, kde si vítězové dělí třeba 10 či 25 tisíc dolarů. S takovými turnaji začínají pronikat na žebříček WTA. A s každým postupem na tomto prestižním žebříčku roste i zájem o tenistku.

Lucie Šafářová přiznává, že její výhodou je schopnost hrát levou rukou. Tu užívá odmalička. "Ono je to v tom tenise trošku výhodou, nás leváků zase moc není," dodává s úsměvem před další sérií zápasů, která ji čeká.

Spustit audio