I psi potřebují na dovolenou do zahraničí pas a svoji lékárničku

Cestovat na dovolenou se psem do zahraničí už není nic výjimečného. Platí ale určitá pravidla. Vašeho psího kamaráda musíte vybavit cestovním pasem, kde je informace o očkování proti vzteklině. To nesmí být starší než jeden rok.

Psa je dobré vybavit nejenom vodítkem, ale také malou lékárničkou. Pokud mu nedělá dobře cesta v autě, určitě sebou vezměte Kinedryl. „Teď se na trhu objevují i léky na kinetózu na bázi konopí. Pokud pes v autě zvrací, je možné mu dát v ordinaci injekci na uklidnění,“ dodává veterinářka Lucie Míková.

Zvířata by neměla cestovat v autě bez zajištění. Pro psy a kočky jsou nejlepší přepravky nebo klece. Prodávají se také cestovní postroje. Do psí lékárničky určitě přibalte i kapky do uší a desinfekci.

Ve veterinární poradně magazínu Máme rádi zvířata se také dozvíte, co může způsobit kulhání u slepic, hubnutí koček nebo jak zlikvidovat čmelíky. Celý pořad si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.