I po prázdninách mohou neúspěšní uchazeči přijímacího řízení na vysoké školy nastoupit ke studiu

10. srpen 2005

Zájemci, kteří neuspěli v přijímacím řízení na vysoké školy, stále mají šanci po prázdninách ke studiu nastoupit. Nabídka volných míst je sice už omezená, přesto se najdou místa i na žádaných školách a oborech s možností dobrého uplatnění.

Jak uvedla prorektorka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Jana Stávková, nedá se říct, že je v tuto chvíli všechno beznadějně obsazeno. " My na jednotlivé obory přijímáme ty nejlepší podle prospěchu na střední škole a nebo podle výsledků přijímacích zkoušek. Záleží, na který obor studia se hlásí," dodala Stávková. Je totiž možné, že ještě přijde řada na ty uchazeče, kteří v prvním kole dostali vyrozumění, že přijati nejsou.

Pokud se ovšem hlásili na některý z hodně žádaných oborů, tedy zahradní architekturu či ekonomiku, musí počítat s tím, že jim bude nabídnut jiný studijní program. A jak zdůrazňuje prorektorka Stávková, nakonec, pokud nastoupí, budou mít možná ještě lepší uplatnění. " Co se týče těch oborů, které nejsou plně obsazeny, tak to jsou klasické obory na agronomické fakultě, pak některé obory, třeba informatika, nicméně si myslím, že jsou to obory, ze kterých je velice dobré uplatnění. Pouze studenti možná nevidí to studium jednoduchým. Nebo je nevidí tak atraktivním, což je škoda," uvádí Stávková.

Radost z přijetí ke studiu může konec prázdnin přinést také těm, kteří se rozhodli studovat na Vysokém učení technickém v Brně. Tam volné studijní programy mají ještě fakulty stavební a chemická. Potvrdil to prorektor Jaroslav Švec. "Co se týče počtu, které můžeme ještě přijmout, tak do té kombinované formy na stavební fakultě tak kolem dvou set tří set studentů, na chemické fakultě počítáme ještě s možnou stovkou zájemců." Švec také uvedl, že nejsou nijak příliš omezováni, kolik studentů mohou přijmout.

Beznaději letos nemusí propadat ani ti, které láká stát se učitelem. Právě na pedagogické fakultě Masarykovy univerzity totiž zbývá asi pět desítek míst, která dosud nebyla obsazena.

Spustit audio