I nejčistější oceán světa vyplavil smetí. Vědci letos v Antarktidě uklízeli, sesbírali šest tun odpadu

Je to sotva několik dní, co se z expedice do Antarktidy vrátili vědci z brněnské Masarykovy univerzity. Ta letos vypravila na nejjižnější kontinent dvě expedice.

Na základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, která patří přímo univerzitě, se tentokrát vydalo 13 odborníků. Devět členů druhé expedice zamířilo na Nelsonův ostrov. Další vědci se zúčastnili expedic Chilského a Tureckého národního antarktického programu na ostrov Krále Jiřího a ostrov Horseshoe.

Na základně Johanna Gregora Mendela byli členové expedice od 15. ledna do 2. března, tedy skoro sedm týdnů. Letošní sezona byla oproti předchozím rokům chladnější, zaznamenali jen osm dní, které měly průměrnou denní teplotu vyšší než nula. Loni a předloni jich přitom bylo mezi dvaceti a třiceti. Podle účastníků expedice je to dobře, protože tato část Antarktidy je bez ledu a když je příliš teplo, práci jim komplikuje bahno.

Masarykova univerzita vyslala na Antarktidu další výpravu. Výzkumníci se vrátí v polovině března

Ochrannou známku Testováno v Antarktidě vydává brněnská Masarykova univerzita. (Ilustrační snímek)

Třináct členů expedice na Antarktidu je v těchto chvílích už na cestě na ostrov Jamese Rosse, kde má Masarykova univerzita svou základnu.

Vědci zkoumali mimo jiné také mikroorganismy, které produkují různé enzymy a pigmenty, které by šlo využít pro biotechnologie například v potravinářství, kosmetice a dalších oborech. A k novinkám patří výzkum bakterií s přirozenou produkcí antimikrobiálních látek, které by v budoucnu mohly fungovat jako alternativa antibiotik. „Z letošní expedice máme zhruba dvě stovky mikroorganismů a nyní budeme v laboratoři sledovat, zdali produkují tyto látky a zda by byly využitelné i průmyslově,“ vysvětluje mikrobiolog Ivo Sedláček.

Cíl? Posbírat odpadky

Druhá expedice se – s nadsázkou řečeno – zaměřila na sbírání odpadků. Devítičlenná skupina vědců se totiž vypravila na ostrov Nelson s úkolem připravit na rekonstrukci starší polární základnu Eco Nelson. Základnu vlastní Český antarktický nadační fond a letos ji přejmenoval na Czeco Nelson. V budoucnu ji bude provozovat Masarykova univerzita stejně jako základnu na ostrově Jamese Rosse. Proto bylo potřeba vytřídit a odvézt k likvidaci do Chile odpad pocházející jak z činnosti samotné stanice, tak naplavený mořem, vysvětluje vedoucí expedice Pavel Kapler.

„Bylo téměř 6 tun odpadu, většinou to byly lehčí kousky, které mohly plavat v moři. To znamená polystyren, bóje z lodí, rybářské sítě, ale také spousta stavebního materiálu, například naplaveného dřeva. To je důkaz toho, že lidská činnost a znečištění způsobené člověkem ohrožuje celou planetu, nejčistější oceán na světě nevyjímaje.“

První sběr

Expedice ale pochopitelně měla také vědecké cíle. Její členové sbírali rostliny, mechy a lišejníky a stáhli také data z loni nainstalované meteostanice. Všechny expedice, kterých se letos zúčastnili vědci za Masarykovy univerzity, přivezly do Česka velké množství vzorků, které teď budou zkoumat. Často šlo o úplně první sběry, protože v některých těchto lokalitách se podobný výzkum ještě nekonal.

autor: gaj
Spustit audio

Související