I díky výzvě na FB našel pro dceru dárce kostní dřeně. Teď hledá také pro ostatní

20. říjen 2015

Za své dítě by člověk i dýchal, kdyby to bylo potřeba. Petr Štangler z Olomouce je názorným příkladem. Když se dozvěděl o vážné nemoci své dcery, začal hledat dárce kostní dřeně přes sociální sít Facebook. Výzva se šířila mezi uživateli jako lavina.

„Měla na těle takové popraskané fialové cévky. Nám se to nezdálo, v neděli jsme byli na pohotovosti, ale tam nic. Řekli nám, ať jedeme domů. V úterý naše obvoďačka řekla, že tady není něco dobře, a poslala nás rovnou na onkologii, hematologii,“ popisuje Petr Štangler začátek nemoci své devítiměsíční dcery Klárky.

Po sérii vyšetření lékaři zjistili, že holčička má netypickou autoimunitní poruchu, při které si hodně zjednodušeně Klárčin organismus likviduje krvinky i destičky.

„Co je nejhorší pro nás, pro okolí, je to, že když jde do nemocnice, tak jí musejí vzít vzorek krve. Ne vždycky to stačí z prstu, napíchávat dětské ručičky je problém, takže jí píchají do hlavy, a to třeba na několikrát. Tohle je nejhorší zážitek,“ říká Štangler.

Výzva pro vstup do registru dárců

Jednou z možností léčby je i transplantace kostní dřeně, jenže dárce pro Klárku nejdřív nebyl. Petr proto prostřednictvím Facebooku vyzval lidi, aby jeho dceři pomohli a vstoupili do registru.

Sám Štangler má za sebou sto odběrů krve a v registru je přes patnáct let. Výzva se mezi uživateli rychle šířila. Na svém profilu ji sdílel například také český hokejista Jaromír Jágr.

Vhodného dárce se nakonec povedlo najít. Klárce v tuhle chvíli zabírá léčba, kterou ji nasadili lékaři v olomoucké fakultní nemocnici.

Vhodného dárce se pro Klárku nakonec podařilo najít

„Dělal jsem si fotky z každé návštěvy v nemocnici. A když se na to zpětně dívám, někdy to vypadalo fakt špatně. Byla úplně bledá. Teď je 14 dní doma a vypadá dobře. Směje se, hraje si s kluky a křičí,“ svěřuje se Petr Štangler.

Klárčina cesta k uzdravení bude ještě dlouhá. Její táta se ale rozhodl pomoci i ostatním. Fandí fotbalu i hokeji a rád by, aby výzvu pro vstup do registru dárců slyšeli také diváci před zápasy.

„Co vím, tak na Bohemce už nějaká výzva proběhla. V Olomouci jsem v kontaktu s pánem ze Sigmy, který vymýšlí jak výzvu formulovat, aby byla publikovatelná obecně na všech stadionech třeba během ligového kola,“ dodává otec Klárky.

V České republice jsou dva národní registry dárců krvetvorných buněk, evidují na 70 tisíc lidí. Řadu z nich ale do konce roku lékaři vyřadí kvůli věku.

autor: era
Spustit audio