I. blok Temelína opět odstaven

3. červen 2003

Operátoři museli dnes v noci odstavit reaktor prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. Důvodem byla netěsnost v nejaderné části bloku, kterou nyní pracovníci elektrárny odstraňují.

Naposled byl reaktor prvního bloku kvůli závadě odstaven 13. května. Podle odpůrců Temelína je první blok poruchovým zařízením, protože i po roce zkušebního provozu odstávky a poruchy pokračují.

Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář označil poruchu za běžnou událost, která si vyžádá jen krátké přerušení zkušebního provozu. "Ve středu kolem poledne začne první blok znovu dodávat elektřinu do rozvodné sítě," uvedl mluvčí. Podle něho vyvolala odstávku netěsnost jedné z armatur. Druhý temelínský blok pracuje na plný výkon. "Stabilního a plynulého výkonu se provozovatelům ve zkušebním provozu dosud nepodařilo dosáhnout," řekla dnes Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky. První blok elektrárny, jehož spouštění trvalo 19 měsíců, je ve zkušebním provozu od 10. června 2002. Spouštění druhého bloku bylo zhruba o polovinu kratší a jeho zkušební provoz, který potrvá 18 měsíců, začal letos 18. dubna.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio