Hygiena kontroluje tábory v kraji. V Domašově i na jiných místech dopadla inspekce dobře

22. červenec 2017

Bezmála 11 tisíc dětí z Olomouckého kraje vyrazí během prázdnin na letní tábor, vyplývá z údajů krajské hygieny. Ta pravidelně kontroluje jejich ubytování, stravu, ale i sociální zařízení. Zatím má za sebou téměř 40 inspekcí a všechny dopadly dobře. Vyjela také na tábor u Domašova nad Bystřicí.

„Moc se nám tady líbí, ubytování i jídlo je tady dobré," říká skupinka dětí, která posedává na schodech u jídelny. Podle vůně odhadují, co dostanou k obědu.

Tentokrát mají společnost. Do talířů i pod pokličky v kuchyni nahlížejí pracovnice hygieny včetně Kateřiny Žeravové.

„Kontrolujeme zajištění ubytování, podmínky pro osobní hygienu dětí a také pro stravování. S tím samozřejmě souvisí pitný režim. Dále kontrolujeme zdravotní zabezpečení tábora, čili jestli zdravotník plní svoje úkoly a zda jsou tu vhodné podmínky pro ošetření dětí," popisuje hygienička.

Vedoucí si dávají pozor hlavně na skladování potravin

Pokud jde o stravování, táborníci mívají problém hlavně s uskladňováním jídla, které se pak v nevhodných podmínkách rychle kazí. Podle Vítka Buriánka, vedoucího červencového turnusu v Domašově, si právě na tohle dávají pozor.

„Nová budova, kde je jídelna, je kompletně podsklepená. Jsou tam sklady masa, mléčný výrobků a ostatních potravin. Máme mrazáky, ve kterých uskladněno maso a vše, co je potřeba. S tímto jsme nikdy neměli problém," říká Buriánek.

Do tábora přijela hygiena letos už podruhé. Po celém kraji chystá během prázdnin i další kontroly. Rozhodně má z čeho vybírat, zatím je nahlášených zhruba 130 táborů. V posledních letech bývá vše v pořádku. Zejména proto, že vedoucí jsou zkušení.

autor: ahe
Spustit audio