Hulínská radnice se stará o ohrožené druhy obojživelníků, ti obývají Kavkovu tůň

Deset ohrožených druhů obojživelníků obývá takzvanou Kavkovu tůň. Radnice v Hulíně na Kroměřížsku ji proto nechala zapsat jako významný krajinný prvek.

Je to místo v Přírodním parku Záhlinické rybníky u řeky Rusavy. V tůni se nacházejí kriticky ohrožené druhy obojživelníků. "Najít tam můžete například čolka velkého, blatnici skvrnitou nebo ropuchu obecnou," vyjmenovává některé ohrožené druhy vedoucí odboru životního prostředí hulínské radnice Miroslava Dvořáková.

Tito obojživelníci mají v Kavkově tůni velice dobré podmínky pro rozmnožování, protože periodicky vysychá. "Chtěli jsme, aby byly tyto předpoklady pořád zachované a nedocházelo k rozorání nebo terénním změnám, proto jsme zařídili, aby bylo místo pod naší ochranou," uvádí vedoucí odboru životního prostředí hulínské radnice Miroslava Dvořáková.

Protože pozemek patřil Pozemkové fondu, musela nejprve hulínská radnice vše dojednat s majitelem místa, kde se Kavkova tůň nachází. "Pozemkový fond se s námi potom dohodl, že budeme jednat o nějaké směně pozemku, protože je fér, pokud máme zájem na ochraně, abychom byli vlastníky místa my," říká Miroslava Dvořáková.

O Kavkovu tůň se bude starat odbor životního prostředí hulínské radnice společně s místní organizací Českého svazu ochránců přírody. Jejich dalším záměrem je rozšíření tůně, aby měli obojživelníci ještě lepší podmínky pro své milostné hrátky. Do budoucna by kolem tohoto významného krajinného prvku měly vyrůst ještě informační tabule. "Těch plánů je hodně, takže uvidíme, co všechno se nám podaří zrealizovat," dodává vedoucí odboru životního prostředí hulínské radnice Miroslava Dvořáková.

autor: pes
Spustit audio