Hudebník Jan Fic vyrábí nástroje s příběhem. Recyklované dřevo lépe zní a rezonuje, říká

22. březen 2022

Každá kytara, kterou vyrobí Jan Fic, je unikát. Jako materiál používá třeba staré trámy. Je to na duši nástroje znát, z jakého dřeva je vyrobená?

„Věnujeme se výrobě kytar a dalších strunných nástrojů z recyklovaných dřev. Hledáme zajímavé budovy, které se buď opravují anebo bourají, a snažíme se z nich získat alespoň kus dřeva.“ Důvodem je ekologie i příběh. „Když jsme zjistili, že se bourá budova brněnského Moulin Rouge, tak jsme vymýšleli způsoby, jak odsud kousek toho dřeva získat – a podařilo se!“

„Rád bych řekl, že mě napadlo používat recyklované dřevo, ale nevymyslel jsem to, je to normální trend ve světě,“ říká. Že by měl málo dřeva, se ale Fic nebojí. „Lidi už mi sami píšou, že ví o nějakém domě, kde se bude shazovat střecha. Domů se bourá a opravuje spousta, i dřeva se hodně vyhazuje – to je strašná škoda, hlavně při stále se ztenčujících se zásobách dřeva,“ stýská si Fic. „Staré dřevo je vyschlé a vyzrálé, potom to lépe zní a rezonuje,“ dodává.

A jak to vypadá v jeho dílně? „Děláme to postaru, v dílně máme pásovou pilu, brusku, frézku, zbytek jsou ruce. Jako kdybyste přišli na konci 50. letech do dílny Fenderu (americký výrobce hudebních nástrojů – pozn. red.).

Jaké nejoriginálnější dřevo kdy použil? Kde se mu jako muzikantovi skládá nejlépe? Poslechněte si záznam rozhovoru Lucie Hostačné s Janem Ficem, kde zazní i jedna zbrusu nová písnička!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související