Hudba poháněná vodíkem. Na festivalu Rock for People poprvé testují český vodíkový generátor

14. srpen 2021

V Hradci Králové už druhým dnem pokračuje hudební festival Rock for People Hope. Kromě desítek hudebních interpretů je zajímavý i jednou technologickou novinkou. Organizátoři na něm totiž v praxi testují vodíkový generátor. Právě ten je teď v královéhradeckém Festival parku jediným zdrojem elektřiny pro jedno z pódií.

Možná historický okamžik tuzemské festivalové hudební scény. V Česku – a dle organizátorů i na světě – vůbec poprvé funguje jedno z pódií jen díky vodíku. „Vodíkové lahve jsou napěchované až po okraji,“ ukazuje Karel Souček, vedoucí vývoje ve firmě DEVINN.

Srdcem generátoru je palivový článek. Představte si krabici o velikosti ledničky, minimální konfiguraci systému tvoří tři tyto ledničky. Jedna lednička má na starosti výstup, dnes jde o energii pro stage, druhá má na starosti výrobu vodíku a třetí slouží jako zásobárna.“

Jediným „odpadem“ je destilovaná voda z druhé „lednice“. A jak je generátor výkonný? „V jednu chvíli můžeme spustit 25 rychlovarných konvic. Máme zásobu zhruba 160 kWh, průměrná česká domácnost má spotřebu zhruba na 50 kWh.“

Karel Souček, vedoucí vývoje ve formě DEVINN

Vodík se zatím ekonomicky nevyplatí

Manipulace s vodíkem není nijak náročná. Na lahve může svítit sluníčko a vydrží i pád. Komplikací ale zatím může být cena, je totiž o dost dražší než ta klasická ze zásuvky. Ředitel festivalu Rock for People Hope Michal Thomes ale věří, že časem tato technologie zlevní, a ve vodíku proto vidí budoucnost.

Počítáme s tím, až se rozšíří, tak i zlevní a bude to dávat i ekonomický smysl. Dnes je to opravdu jen ukázka,“ vysvětluje. Tento zkušený manažer navíc vysvětluje, že někteří interpreti si stále častěji vybírají festivaly, kde zahrají, právě podle toho, jak se chovají k životnímu prostředí. Jedním z příkladů jsou třeba britští Coldplay.

Čtěte také

Velké české plány

Vývojáři z české firmy DEVINN mají se svým vodíkovým generátorem H2BASE velké plány. Ve vodíku coby zdroji energie totiž vidí obrovský potenciál. „Cena hodně závisí na palivovém článku, který je vevnitř, v porovnání s dieselovým agregátem je to násobně dražší, ale je třeba se dívat do budoucna,“ upozorňuje Tomáš Doležal z vývojového týmu.

Také velcí zahraniční hráči už si vodíku coby zdroje energie začínají všímat stále víc a česká firma DEVINN nechce zůstat pozadu. „Na současném vodíkovém generátoru pracujeme od roku 2017. V dalších letech chceme pracovat například na další verzi zásobníku vodíku.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související